Tal van activiteiten rondom Dodenherdenking en Bevrijdingsdag in Zwolle

01 mei 2023, 19:54 Nieuws
andries heidema commissaris van de koning overijssel
Traditioneel zijn er rondom Dodenherdenking op donderdag 4 mei en het Bevrijdingsfestival op vrijdag 5 mei tal van activiteiten in de stad.
Op donderdag 4 mei is de jaarlijkse Dodenherdenking bij het monument in het Ter Pelkwijkpark, voorafgegaan door de Stille Omgang. Lococommissaris van de Koning Eddy van Hijum, locoburgemeester Dorrit de Jong, locoburgemeester Gerdien Rots en enkele andere collegeleden nemen aan het programma deel. Op vrijdag 5 me wordt de bevrijding gevierd met het Bevrijdingsfestival in Park de Wezenlanden en de Nationale Viering van de Bevrijding in aanwezigheid van minister-president Mark Rutte en minister-president Hendrik Wüst van Noordrijn-Westfalen.

Dodenherdenking

Dodenherdenking 4 mei begint om 19.15 uur met de Stille Omgang. Het vertrek is aan de Spinhuisbredehoek en Menno van Coehoornsingel bij de voormalige Huis van Bewaring, nu Librije. Er wordt een route gelopen via het Groot Wezenland naar de Sassenpoortenbrug en de voormalige synagoge naar het Ter Pelkwijkpark bij het oorlogsmonument. Locoburgemeester Dorrit de Jong spreekt tijdens de plechtigheid bij het centrale oorlogsmonument die onder leiding staat van ceremoniemeester Arjan Duijn. Ook zijn er gedichten van scholiere Eva van ‘t Klooster en stadsdichter Bauke Vermaas. Lococommissaris van de Koning Eddy van Hijum en Dorrit de Jong leggen gezamenlijk een krans namens het openbaar bestuur. Aan de plechtigheid werken vele mensen en organisaties in de stad mee, zoals Toonkunstkoor Caecilia onder leiding van Iassen Raykov met Jorrick Simmes op piano, studenten van de opleiding Veiligheid en Vakmanschap van Deltion College Zwolle, Vereniging Veteranen Zwolle, Korps Nationale Reserve (Natres), trompettiste Alike Jonkman, Zwols klokkenluidersgilde St. Michaël en scoutingverenigingen uit de stad. Vanaf 21.00 uur zijn er in de stad op diverse plekken concerten en theatervoorstellingen, onder andere in de context van Theater na de Dam.

Nationale Viering Bevrijding 5 mei

Atletiekvereniging PEC 1910 brengt in de nacht van 4 op 5 mei het Bevrijdingsvuur in een tocht van 86 kilometer vanuit Wageningen naar Zwolle. Dit jaar verzorgt de provincie Overijssel samen met het Nationaal Comité 4 en 5 mei, de gemeente Zwolle en de Stichting Bevrijdingsfestival Overijssel de Nationale Viering van de Bevrijding. Hierbij is het hele college van B en W aanwezig. In het kader van de Nationale Viering komt minister-president Mark Rutte om 12.45 uur op een door Windesheim-studenten ontworpen fiets aan bij het hoofdpodium om de fakkel te ontsteken. Hij wordt daar verwelkomd door burgemeester Peter Snijders.
Aansluitend zal Commissaris van de Koning van Overijssel, Andries Heidema, samen met minister-president Hendrik Wüst van Noordrijn-Westfalen (NRW) in het wereldpaviljoen op het festivalterrein symbolisch de beide regio’s met elkaar verbinden. Ook is er een gesprek met Duits-Nederlandse studenten. Daarna overhandigt de Commissaris van de Koning het vredesvuur aan minister president Wüst. Hierna brengen hardlopers het vuur in tien dagen tijd van Zwolle via Twente naar Münster. De provincie verbindt hiermee de viering op 5 mei aan de viering van 375 jaar Vrede van Münster op 15 mei.