De eerste schep ging in september al in de grond tijdens een drukbezochte archeologie-workshop in Stadsmuseum
ANNO. Toch moest de start van de werkzaamheden voor de herinrichting van het
Stinspark worden uitgesteld. Reden was de stikstofuitspraak van de Raad van State. Gelukkig bleek na extra onderzoek dat de werkzaamheden in het park niet voor extra stikstofuitstoot gaan zorgen. Het project gaat dus nu echt van start. Begin maart gaat het archeologische onderzoek beginnen.
In september vorig jaar ging symbolisch de eerste schep in de grond. Hiermee werd het startsein gegeven voor de herinrichting van het Stinspark. Op de plek waar ooit kasteel Voorst stond, het enige archeologische rijksmonument van
Zwolle, verrijst een compleet nieuw park. Begin november deden ruim 30 mensen mee aan de archeologie-workshop in Stadsmuseum ANNO. Een paar weken later zouden zij mee gaan helpen aan het archeologisch onderzoek in het Stinspark. Helaas kwam er een kink in de kabel.
Stikstof was een belangrijke oorzaak van de vertraging. Begin november oordeelde de Raad van State dat de zogenoemde bouwvrijstelling voor stikstof, die in het hele land bij projecten gebruikt wordt, van tafel moest. De gemeente Zwolle had extra tijd nodig om te kijken of de werkzaamheden in het park voor extra stikstofuitstoot zorgen op het dichtbijgelegen Natura 2000-gebied. Dit blijkt niet zo te zijn en kan het project verder gaan.
Dat betekent dat het project nu echt gaat beginnen. Als eerste gaat de
gemeente 24 Iepen verplaatsen in het Stinspark. Met Zwolle Groenstad is afgesproken dat de bomen met een goede levensverwachting een andere plek krijgen in het park. De minder vitale bomen worden gekapt. Hier plaatsen we nieuwe bomen voor terug. Zo blijven gezonde bomen behouden voor het park en de wijk en houden we de biodiversiteit in stand. Het Stinspark belooft een prachtig groen park te worden.
In de week van 20 februari komt er een speciale boomverplantmachine die één voor één de bomen voorzichtig uit de grond pakt met een grote kluit waardoor de wortels zo min mogelijk worden beschadigd. Voorbereidingen voor het verplanten zijn dan al genomen, zodat de boom gelijk door kan naar de nieuwe plek. Het is qua tijd nog precies binnen het boomplantseizoen. Na het verplanten krijgen de bomen nog drie jaar nazorg.
Archeologisch onderzoek
Daarna gaat in de week van 6 maart het archeologisch onderzoek van start. Alle mensen die in november deelnamen aan de archeologie workshop in Stadsmuseum ANNO, krijgen een e-mail met meer informatie. Heeft u alsnog interesse om mee te doen aan de opgravingen? Stuur dan een e-mail naar
[email protected] om u op te geven.