Smartphones en moderne auto's leveren steeds grotere bijdrage aan verkeersveiligheid

03 jun 2019, 22:08 Nieuws
schermafbeelding 2019 06 03 om 220458
Pixabay
Moderne auto’s registreren steeds beter de omstandigheden op de weg. Denk aan gladheid, een spookrijder of een pechgeval op de vluchtstrook. Als deze informatie direct gedeeld wordt met wegbeheerders en andere auto’s op hetzelfde traject, kunnen automobilisten hun rijgedrag aanpassen en worden ongelukken en vertraging voorkomen.
Ook worden gegevens van mobiele telefoons gebruikt om bijvoorbeeld verkeerslichten te regelen. In Zwolle zijn superslimme verkeerslichten die gebruik maken van mobiele data. Nu gaan autofabrikanten en aanbieders van navigatiesystemen informatie geven over omstandigheden op de weg om de verkeersveiligheid te verbeteren. Miljoenen automobilisten krijgen toegang tot meer informatie over onveilige situaties op de route.
Het komende jaar gaan autofabrikanten BMW, Volvo, Ford en Daimler, EU-lidstaten Nederland, Duitsland, Finland, Spanje en Luxemburg en navigatieaanbieders TomTom en Here informatie delen. Dat betekent dat miljoenen automobilisten in heel Europa verkeersveiligheidsinformatie in de auto gaan ontvangen. Er lopen nog gesprekken met andere Europese landen en bedrijven over deelname aan deze samenwerking.

ADAS

Minister Cora van Nieuwenhuizen wil ook met tientallen partijen een convenant om de bekendheid en het veilig gebruik van zogenoemde Advanced Driver Assistance Systems (ADAS) te vergroten. Voorbeelden van ADAS zijn automatische remsystemen, detectiesystemen voor de dode hoek en systemen die de auto helpen op de eigen rijstrook te blijven. Het op de juiste manier gebruiken van deze rijhulpsystemen maakt een auto veiliger en duurzamer. Onderdeel van het convenant is de lancering van online platform slimonderweg.nl waar weggebruikers informatie met elkaar delen over de kansen en risico’s van ADAS.
Minister Van Nieuwenhuizen: “Automobilisten weten vaak niet wat er allemaal mogelijk is met een moderne auto. Terwijl het juiste gebruik van rijhulpsystemen de verkeersveiligheid echt kan vergroten. Vanaf vandaag gaan tientallen partijen aan de slag om de bekendheid van ADAS en het veilig gebruik ervan te verbeteren en te stimuleren zodat meer automobilisten hiervan kunnen profiteren.”

Mobility as a Service

Minister Van Nieuwenhuizen maakte verder internationale afspraken op het gebied van Mobility as a Service (MaaS). MaaS bundelt de vraag van reizigers en het vervoersaanbod van alle betrokken reisaanbieders. Voor de Benelux en Noordrijn-Westfalen geldt vanaf nu dezelfde standaard voor gegevensuitwisseling waardoor verschillende apps gemakkelijker aan elkaar kunnen worden gekoppeld. Op deze manier is het delen van vervoersmogelijkheden, zoals de trein, bus, deelauto, deelfiets of (water)taxi, over de landsgrenzen heen nog eenvoudiger. Ook wordt mobiel betalen voor internationaal openbaar vervoer mogelijk.