De ‘finale’ van de ideeënwedstrijd ‘Breng de Toren Terug’ resulteerde in een bijzondere expositie 'De Nieuwe Toren' die feestelijk werd geopend in Academiehuis Grote Kerk.
Stadsbouwmeester Sjoerd Feenstra opende de expositie en ontving het eerste exemplaar van alle gebundelde inzendingen uit handen van Coby Zandbergen, directeur het Academiehuis. De avond stond in het teken van ruim 60 ideeën creatieve inzendingen, die zijn voortgekomen uit de ideeënwedstrijd om de Verloren Toren van de Grote of Sint Michaëlskerk weer ‘terug’ te brengen. In het Hanzejaar 2023, 340 jaar na het instorten van de toren, kregen alle Zwollenaren de tijd om hun idee in te leveren voor een nieuwe ‘toren’. Dat kon van alles zijn, een ontwerp, gedicht, tekening met toelichting, maquette, etc. voor een nieuwe landmark in de stad.
Van pentekeningen en schilderijen tot digitale presentaties en keramische kunstwerken, de creativiteit van zowel jonge talenten als ervaren architecten en kunstenaars kende geen grenzen. De inzendingen weerspiegelden een breed spectrum aan visies op wat de nieuwe toren zou kunnen zijn, variërend van tastbare structuren tot lichtkunstwerken en symbolische markeringen. Dit alles is samengebracht in een expositie ‘’De ‘Nieuwe’ Toren’’, waar alle inzendingen te bewonderen zijn. De expositie is tot medio maart te bewonderen in Academiehuis Grote Kerk. Alle ideeën, met het juryrapport en de achtergrond van de wedstrijd zijn ook gebundeld in een boekwerk.
Veel inzendingen hadden een letterlijke referentie naar het terugbrengen van een toren. Wat daarbij tevens veel terugkwam was de wens om de toren een functie te geven, om er invulling aan te geven, in wat voor vorm dan ook. Hieruit concludeerde ik dat de nieuwe toren ‘een plek’ moet worden die iets bijdraagt aan de stad.” - juryrapport
Het juryrapport, geleid door oud-burgemeester Henk Jan Meijer, belichtte de diepgang en diversiteit van de inzendingen, en onderstreepte het enthousiasme en de creativiteit waarmee Zwollenaren hun visie op de nieuwe toren hebben vormgegeven. De 'rode draad'; in het rapport duidt op gemeenschappelijke thema's en ideeën die uit de inzendingen naar voren kwamen, zoals de integratie van historische elementen met moderne ontwerpen, het gebruik van duurzame materialen, en de wens om een ruimte te creëren die de gemeenschap van Zwolle samenbrengt en inspireert. Deze thema's vormen een inspirerende basis voor toekomstige ontwerpfases, waarbij de visie van Zwollenaren wordt vertaald in een tastbaar symbool voor de stad.
Ondanks dat de jury op zoek ging naar de rode draad en niet naar één winnaar, werd er tijdens deze openingsavond toch een prijs uitgereikt. Voor studenten was een aanmoedigingsprijs ter waarde van €500,- beschikbaar gesteld. De cheque werd uitgereikt aan Amke Drewes en Daniëlle Rabbinge voor hun idee: ‘De Schicht’. De jury schreef: “Wat een schitterend ontwerp. De kerk neemt zichtbaar wraak op de hemel, door een bliksemstraal terug te sturen. Met De Schicht krijgt Zwolle niet alleen een heel mooi maar ook publiekelijk toegankelijk baken voor de stad.”