Onder meer inperking winkeltijden moet een gevreesde lockdown zien te voorkomen

09 okt 2020, 13:19 Nieuws
schermafbeelding 2020 10 09 om 130546
Pixabay / Ben Kerckx
Wat worden de nieuwe maatregelen die vermoedelijk volgende week worden afgekondigd? Dat is de grote vraag. Welke maatregelen komen er om opnieuw -een al dan niet intelligente- lockdown te voorkomen. Vooral nu de nieuwe coronabesmettingen de pan uitrijzen. Zondag is de dag van de waarheid.
De laatste maatregel van het kabinet was om een mondmasker dringend te adviseren in publieke gebouwen, zoals in winkels. Daarbij kwam dat dit ook geldt voor contactberoepen. Verder werd de horeca verder aan banden gelegd met een sluitingstijd van 22.00 uur. Er wordt gezinspeeld op een avondklok, maar ook inperking van de winkeltijden en het -tijdelijk- verbieden van de koopavond en zogenaamde venstertijden voor kwetsbare mensen. En komt er ook een mondmaskerplicht?

Lockdown

Is de gevreesde lockdown nog wel af te wenden? Vermoedelijk worden de cijfers van dit weekeinde nog afgewacht. Blijft het aantal coronabesmettingen fors oplopen dan kan het zijn dat er volgende week al ingegrepen wordt met forse maatregelen. En niemand wil terug naar de situatie van deze zomer om verplicht binnen te zitten. Of zoals in andere landen het geval is geweest om niet met een intelligente lockdown maar juist met een heuse lockdown te maken hebben gehad.

Viroloog Ab Osterhaus zegt dat de eerste effecten van de strengere maatregelen al zichtbaar zouden moeten zijn met een gemiddelde incubatietijd van vijf dagen. Hij vindt dat aanvullende maatregelen keihard nodig zijn.

Eigen verantwoordelijkheid

Tot nu toe bleef het kabinet hameren op de eigen verantwoordelijkheid van de mensen. Termen als blijf thuis bij klachten, handen wassen en afstand houden zijn inmiddels zo ingeburgerd bij het merendeel van de mensen dat ze ze wel kunnen dromen. Toch zijn er te weinig mensen die de eigen verantwoordelijkheid nemen en daarmee het gevaar lopen besmet te raken met het coronavirus en ook anderen besmetten. Het aantal nieuwe coronapatiënten dat zich dit weekeinde meldt zal bepalend zijn wat er volgende week gaat gebeuren. Blijft het aantal besmettingen zo snel stijgen als de afgelopen dagen dan valt niet meer te ontkomen aan hele strenge maatregelen. Daarop hebben Hugo de Jonge en ook Mark Rutte al gespeculeerd.
schermafbeelding 2020 06 04 om 095247