We zitten in de donkere dagen en elk jaar zien we een stijging in de
inbraken, met straks een piek tijdens de feestdagen. Nog steeds worden ruim 4 op de 5 inbraken gepleegd, ‘omdat de gelegenheid zich voordoet’.
Wij geven die gelegenheid blijkbaar volop. Coen Staal, voorzitter van de Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW), zegt daarover: “Veel mensen zetten als het ware de voordeur gewoon open voor de inbreker”.
Een derde voordeuren is onvoldoende beveiligd
De NIPW doet al sinds 2014 elk jaar twee uitgebreide onderzoeken naar inbraken, de beveiliging van woningen en slachtoffers. Staal zegt drie redenen te zien waarom die voordeur als het ware ‘open staat voor
inbrekers’.
Als eerste noemt hij het feit dat een derde van de voordeuren niet voldoende is beveiligd. Verder doet men tot in een kwart van de gevallen de deur niet op slot als men (even) de woning verlaat en er niemand in huis is. En de laatste reden is, dat ruim twee derde geen bewoonde indruk achterlaat als men in ’s avonds niet thuis is.
Als een inbreker een slot aantreft waar hij teveel tijd aan kwijt is, gaat hij vaak een stukje verderop zijn kans wagen. Goed hang- en sluitwerk heeft dus echt veel zin om inbraken tegen te gaan. Echter, hoe weet je nu dat jouw slot goed is beveiligd? Op de website
inbraakmislukt.nl staat daarover veel informatie. Bekijk het filmpje onderaan hoe snel een inbreker bij jou binnen kan zijn
Deur niet op slot
De tweede reden is, dat het niet uitmaakt wat voor slot je hebt, als je de deur niet op slot doet. Want dan staat een inbreker binnen 20 seconden binnen. Uit recent onderzoek zien we dat tussen de 12 en 24% van de gezinsleden wel eens of vaker de deur vergeet op slot te doen.
Bewoonde indruk
Bij erg veel woningen brandt, als het donker is en er is niemand thuis, helemaal geen of slechts één lampje. Dan wéét een inbreker dat ie zijn gang kan gaan. “Ons advies is dus: als je ’s avonds weg bent, laat dan net zoveel lichten aan als je doet wanneer je thuis bent. Tegenwoordig met timers en appjes kun je je lichten makkelijk op tijd aan en uit laten gaan. Zelfs op afstand.”, aldus Staal.
Nationale Inbraakpreventie Weken
De stichting Nationale Inbraakpreventie Weken is een publiek-private samenwerking met als doel bewoners meer bewust te maken van goede inbraakpreventie en hen aan te moedigen om zelf maatregelen te nemen.
Kijk voor meer informatie op
inbraakmislukt.nl .