Militaire konvooien doorkruisen het land via A28 en A50 als sluitstuk Steadfast Defender

04 jun , 11:38 Nieuws
schermafbeelding 2024 06 04 113449
Wie militaire kolonnes voorbij wil zien rijden krijgt donderdag 6 juni een grote kans. De laatste konvooien rijden door het land vormen sluitstuk NAVO-oefening Steadfast Defender. Dit gaat met name over de A28 en A50.
De militaire konvooien doorkruisen Nederland vanuit de Eemshaven. Daar arriveert deze week per boot het materieel dat in Litouwen is ingezet tijdens de grootschalige NAVO-oefening Steadfast Defender. De verplaatsing van eenheden vormt een belangrijk onderdeel van de oefening. Dit vereist veel internationale afstemming en samenwerking en gebeurt onder regie van het Defensie Ondersteuningscommando (DOSCO). Dit defensieonderdeel zorgt tevens voor het lossen van het schip en coördineert de materieeltransporten naar de thuisbases in het midden en zuiden van het land.
Defensie wil het reguliere verkeer zo min mogelijk hinderen. De organisatie gebruikt daarom ook het spoor en mijdt waar mogelijk spitsuren. Het transport over de weg gaat onder meer via de ring van Groningen en verder voornamelijk over de A28 en A50. Mocht er sprake zijn van eventuele hinder dan hoopt Defensie dat er begrip voor is. Liever nog ziet de militaire organisatie dat de activiteiten als geruststellend worden gezien.