Kinderen Parkschool Zwolle zetten eerste schep in de grond voor de ondergrondse fietsenstalling

16 mrt 2019, 9:04 Nieuws
schermafbeelding 2019 03 16 om 085702
Gemeente Zwolle
De eerste stap is gezet voor de ondergrondse fietsenstalling. Gewapend met een schep en in regenlaarzen hielpen dertig basisschoolleerlingen van Parkschool Zwolle gedeputeerde Bert Boerman, wethouder Ed Anker, ProRail Regiodirecteur Dorothé Wennekendonk, NS Regiodirecteur Joost van der Bijl en Directeur Civiel bij Boskalis Nederland Arno van Schaik, met het verwijderen van de beplanting op de rotonde van het Stationsplein.
Op het heringerichte Stationsplein komt de rotonde niet terug, wel komt er een ondergrondse fietsenstalling voor 5.475 fietsen en de herinrichting van de openbare ruimte. De nieuwe fietsenstalling wordt in opdracht van de gemeente Zwolle geëxploiteerd door NS. Gebruikers kunnen hun fiets vanaf medio 2020 de eerste 24 uur gratis in deze stalling parkeren. Wethouder Ed Anker: “De huidige bewaakte fietsenstalling staat vol en er staan veel fietsen in de omgeving van het station op het maaiveld. Die kunnen straks allemaal in de nieuwe ondergrondse fietsenstalling onder het Stationsplein. Wij zijn nu ook bezig met het denkwerk voor de passerelle die het Stationsplein Noord met het nieuwe Stationsplein Zuid gaat verbinden. Hetzelfde geldt voor het herinrichten van de Ooster- en Westerlaan. Kortom: er zijn nog veel meer plannen die wij met onze partners de komende jaren in dit mooie gebied gaan realiseren.”

Duurzaam

Klimaat, energietransitie en CO2-reductie blijven voor Zwolle belangrijke thema’s de komende jaren. Bij het ontwikkelen van de stad voert de gemeente Zwolle maatregelen uit die bijdragen aan het realiseren van doelen op de genoemde thema’s. Gedeputeerde Bert Boerman: “Het is belangrijk dat mensen hun fiets makkelijk, vlot en veilig op het station kunnen stallen. Deze nieuwe ondergrondse fietsenstalling maakt dat mogelijk. Dit is een extra stimulans voor mensen om ook daadwerkelijk meer gebruik te maken van de fiets en het openbaar vervoer. Daar investeren we graag in als provincie”.

Infiltratiekratten

Infiltratiekratten worden onder de grond aangelegd om te zorgen dat de openbare ruimte bij zware neerslag het water goed kan opbergen. Om het water bij extreme regenbuien in de toekomst op te kunnen vangen, is de ondergrondse fietsenstalling in te zetten als een tijdelijke berging voor water. Veel woningen in de wijk Assendorp zijn gebaat bij deze maatregel omdat hiermee wateroverlast in hun wijk voorkomen c.q. verminderd kan worden. Ook tijdens de bouw voert aannemer Boskalis Nederland maatregelen uit die bijdragen aan duurzaamheid.

Stationsplein

Als onderdeel van de bouw van de nieuwe fietsenstalling wordt ook het Stationsplein Noord opnieuw ingericht tot een prettige verblijfsplek met een groene uitstraling. En de Stationsweg wordt aangepast tot een herkenbare, gastvrije stadsentree die bezoekers vanaf het stationsgebouw naar het centrum van de stad leidt. Joost van der Bijl, regiodirecteur NS: “Voor een nog fijnere reis van deur tot deur is een goede fietsenstalling van groot belang. Zo ook in Zwolle! Ik vind het dan ook fijn dat reizigers in de nieuwe stalling hun fiets veilig en droog kunnen stallen. En daarnaast ook nog eens de eerste 24 uur gratis. Met binnenkort een prachtig voorplein en een herinrichting van het monumentale stationsgebouw waar je warm kunt wachten, met horecavoorzieningen en waar bijvoorbeeld ook toiletten zijn. Voorzieningen waar je als reiziger blij van wordt!”
schermafbeelding 2019 03 16 om 090633