Temperatuur omslag staat altijd garant voor fikse vorstschade en vorst zit volgens de weersvoorspellingen er aan te komen. Dat betekent voorbereidingen treffen om de schade door de vorst zo klein mogelijk te houden.
Vanaf komend weekeinde kelderen de temperaturen 's nachts en overdag tot onder het vriespunt, waarbij -7 graden Celsius geen uitzondering is. Niemand wil in de kou staan door onverwachte schade aan de woning. En vaak wordt voerschade pas duidelijk nadat het weer is gaan dooien.
Een van de meest voorkomende schades aan huizen tijdens een vorstperiode, is het bevriezen van leidingen. Water zet uit bij bevriezing en veroorzaakt zo haarscheurtjes. Als daarna de dooi intreedt, leidt dit automatisch tot lekkages. Een kapotte buitenkraan is nog wel te overzien. Een gesprongen waterleiding is een stuk ernstiger. Om dit soort overlast te voorkomen, zijn er enkele preventieve tips.
Hoe voorkom je eenvoudig lekkages door bevriezing?
- Houd alle ruimtes op temperatuur: Hoewel iedereen met een scheef oog naar de energierekening kijken, is het cruciaal om alle ruimtes in je huis toch warm te houden. Dit geldt zeker voor (vaak) slecht geïsoleerde ruimtes zoals een bijkeuken of zolder. Houd daar de temperatuur hoger, vooral 's nachts.
- Draai buitenkranen dicht: Normaal gesproken doen de meeste mensen dat aan het einde van de herfst, maar dat wordt wel eens vergeten omdat de temperaturen tot nu toe erg zacht waren. Daarom een herinnering. Sluit voor het weekend de watertoevoer naar je buitenkraantjes en laat deze leiding(en) leeglopen!
- Zorg voor goede afwatering van het dak: Check ook nog even de dakgoten. Zorg dat alle bladeren en rotzooi verdwenen zijn, zodat het regenwater goed wegloopt. Een goede afvoer van hemelwater voorkomt bevriezing en smeltwater schade.
- Isoleer diverse onderdelen: Overweeg niet alleen isolatie voor leidingen maar ook voor meters, kranen en andere kwetsbare onderdelen in onverwarmde ruimtes. Gebruik speciale isolatiehoezen voor buitenkranen en hergebruik desnoods oude doeken of dekens. Iets minder effectief dan isolatiehoezen, maar wel goedkoper.
- Bescherm je sloten: Vergeet voor het gemak niet om de sloten van het huis (en auto) te beschermen. Deze zijn gemaakt van metaal, waardoor aanwezig vocht snel bevriest. Het beste is het gebruik van een smeermiddel zoals siliconenpray of vaseline. Dit werkt goed tegen bevriezing en voorkomt dat de lokale slotenmaker gebeld moet worden.
Het is nou eenmaal zo dat de meeste lekkages pas tijdens de dooi ontdekt worden. Niet alleen voorafgaand aan een vorstperiode is het belangrijk om maatregelen te treffen, ook als de temperaturen weer wat stijgen is controle van het huis erg belangrijk. Check nauwkeurig de staat van leidingen, dakgoten en andere cruciale onderdelen die vatbaar zijn voor vorstschade. Verwijder eventuele isolatiematerialen die zijn gebruikt om leidingen te beschermen en inspecteer dakgoten op mogelijke ijsophopingen. Dit zorgt er namelijk voor dat hemelwater niet goed wordt afgevoerd, wat kan leiden tot lekkages.
Snel handelen voorkomt schade
Als er tijdens de koude dagen of nadat het weer warmer wordt, toch waterproblemen ontstaan, is het slim om snel te reageren.
- Draai indien nodig de hoofdkraan dicht en laat de leidingen leeglopen
- Voorkom verdere schade door emmers of bakken te plaatsen om het water op te vangen.
- Neem direct contact op met de lokale lekkage specialist of lekdetectiebedrijf voor professionele hulp.
- Maak foto's van de lekkage en eventuele waterschade als bewijs voor je verzekering en meld het incident onmiddellijk bij je verzekeringsmaatschappij.
Bereid je voor op de komende winterse weken en bescherm je huis tegen vorstschade. Laat je niet verrassen door lekkages! Volg de tips en maak het huis winterklaar. Dat zorgt voor een comfortabele en zorgeloze winter.