Hamburgstraat: zoveel mogelijk stenen eruit en meer groen erin

09 apr 2019, 9:38 Nieuws
schermafbeelding 2019 04 09 om 093813
Omdat de bewoners zelf verantwoordelijk zijn voor het onderhoud, ontvingen de kinderen uit de straat tijdens een buurtborrel van wethouder Ed Anker ieder een eigen Zwolse gieter.
Bewoners van de Hamburgstraat in Hanzeland maakten een gezamenlijk plan voor meer groen in de straat. Zij kregen hierbij hulp van Natuur en Milieu Overijssel, gemeente Zwolle én een eenmalige pilotbijdrage van Provincie Overijssel. De hoveniers van Donkergroen hielpen bij de aanleg.
Omdat de bewoners zelf verantwoordelijk zijn voor het onderhoud, ontvingen de kinderen uit de straat tijdens een buurtborrel van wethouder Ed Anker ieder een eigen Zwolse gieter. Hij vroeg de kinderen de plantjes het hele jaar door goed te verzorgen. En dat lieten ze zich niet twee keer zeggen: de gietertjes werden meteen gevuld met water!

Klimaatadaptief

Door de nieuwe inrichting is het gebied leefbaarder, beter bestand tegen hitte en extreme regenval en is de straat een gezondere plek om te wonen. De nieuwe inrichting bevalt goed. De kinderen spelen volop op het gras, klimmen in de speciaal daarvoor uitgezochte "klimboom" en kunnen tussendoor even uitrusten op de zitelementen. De Hamburgstraat was voorheen ingericht met heel veel steen en weinig groen. Daardoor was het er in de zomer erg warm. Het versteende karakter van de straat zorgde er bovendien voor dat het regenwater slecht weg kon lopen in de grond. Met de nieuwe inrichting is dat allemaal verleden tijd.

Spoorzone Zwolle

De aanpak en opzet van het vergroenen van het hofje aan de Hamburgstraat was een pilot binnen het overkoepelende project Spoorzone Zwolle. Binnen dit project wordt fors ingezet op klimaat en energie. Onderdeel van de pilot was om bewoners bewust te maken van de aanpassingen die zij zelf op eigen grond en aan/in hun huis kunnen doorvoeren om een bijdrage te leveren aan het verbeteren van de leefomgeving en het realiseren van klimaatadaptieve maatregelen. Waterschap Drents Overijsselse Delta adviseerde de bewoners over maatregelen die zij kunnen nemen in hun eigen tuin en wees ze op bijbehorende subsidiemogelijkheid.