Fototentoonstelling bij voorstelling God is een Moeder door Toneelgroep Oostpool en Adelheid+Zina

03 jan 2020, 20:34 Nieuws
schermafbeelding 2020 01 03 om 202829
Çigdem Yüksel
Marcus Azzini van Toneelgroep Oostpool, Nazmiye Oral van Adelheid+Zina en acteur Sidar Toksöz spelen de uiterst persoonlijke voorstelling God is een Moeder . Een gemeenschappelijke zoektocht naar de complexe verhouding tussen moeders, hun kinderen en religie. Van 18 februari tot en met 17 maart te zien in de Zwolse Theaters.
De levensverhalen van Azzini, Oral en Toksöz én de verhalen van moeders en hun homoseksuele zonen en dochters uit diverse religieuze gemeenschappen in Nederland vormden het vertrekpunt. Omdat regisseur Marcus uiteindelijk zélf op het toneel staat, vroeg hij Adelheid Roosen mee te kijken bij de eindregie.

Religie en homoseksualiteit

Religie en homoseksualiteit gaan vaak moeilijk samen. Dat weten religieuze moeders en hun gelovige homoseksuele kinderen als geen ander. Dus dook Adelheid+Zina voorafgaand aan het maken van God is een Moeder
de wijken van ons land in. Ze sprokkelden levensverhalen vanuit de Biblebelt, via de joodse buurt in Antwerpen tot in de kathedraal van Arnhem, dwars door alle stadsdelen van Amsterdam. Moeders en kinderen uit islamitische, christelijke, joodse en hindoeïstische gemeenschappen deelden hun goddelijke wereldbeelden en liefdevolle of complexe relatie. Zina researcher Lauren Rissik zocht en vond moeders en kinderen. Fotograaf Çigdem Yüksel legde enkelen van hen vast op beeld. Deze fotoserie is te zien in een aantal theaters waar de voorstelling God is een Moeder speelt.

Over de voorstelling

Azzini, Oral en Toksöz gaan in God is een Moeder met elkaar in gesprek. Over uitsluiting, anders zijn en de kracht van de gemeenschap tegenover die van het individu. Over schaamte, schuldgevoel en hoop. Heeft iedereen het nodig om ergens in te geloven? Zowel Marcus, homoseksueel met een katholieke achtergrond, als Nazmiye, dochter die tegen de tradities van haar Turks-islamitische ouders inging, weten hoe het is om tot de ander gemaakt te worden. Door elkaar te bevragen en te confronteren doen zij een poging zich te laten verrassen door elkaar en gekende grond te overstijgen.