Extra maatregelen: we lappen massaal coronamaatregelen aan onze laars

07 aug 2020, 7:37 Nieuws
schermafbeelding 2020 07 01 om 093926
Publiek Domein
Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge willen oplaaiende coronabrandjes blijven uittrappen voordat het nodig is dat de brandweer ingeschakeld moet worden. Daarom zijn er weer extra maatregelen nodig om op lokaal niveau de strijd aan te blijven gaan.
Het schijnt voor een aantal mensen nog behoorlijk lastig te zijn om de coronamaatregelen op te volgen. Mensen komen te dicht bij elkaar en dat zorgt er voor dat er 'brandjes' ontstaan met uitbraken van het coronavirus. De persconferentie van Mark Rutte en Hugo de Jonge was een zucht om opvolging van de basale regels om zoveel mogelijk thuis te blijven, niet te mengen in grote(re) groepen mensen en vooral afstand te houden.

Regels aanscherpen

Vanwege een fiks aantal oplaaiende uitbraken van het coronavirus is het nodig om de regels weer iets aan te scherpen. De beruchte kennismakingsweken voor universiteiten en studieverenigingen moeten online gaan gebeuren of alleen samenkomen in kleine groepjes. Geen ontgroeningen dit jaar en op tijd stoppen (22.00 uur) en géén alcohol. Het zal voor veel jongeren wennen zijn om min of meer het 'slachtoffer' te zijn van de aangekondigde maatregelen. Feit is dat steeds meer corona-geïnfecteerden jongeren zijn. De angst is dat het virus weer wordt verspreid bij ouders en grootouders.

Horeca

Ook de horeca heeft strengere regels opgelegd gekregen. Er moet gereserveerd worden en die regels gelden zowel binnen als op het terras. Ook moeten bezoekers meer gegevens achterlaten zodat contacten van corona-geïnfecteerden sneller opgespoord kunnen worden door de GGD en dat mensen gewaarschuwd kunnen worden.

Teststraat

Wie op Schiphol landt moet zich laten testen in een teststraat. Wie dat niet doet moet net als vakantiegangers die uit een 'oranje gebied' komen moeten twee weken in quarantaine. Maar ook dat wordt te vaak aan de laars gelapt.

Consequenties overzien

Het is voor jongeren vaak lastig de consequenties te overzien van de eigen daden. Het blijkt echter dat het gedrag van jongeren leidt tot meer besmettingen, met als gevolg dat ze meer mensen kunnen besmetten en dat geeft het coronavirus de kans om uit te breiden. Daarom zijn Mark Rutte en Hugo de Jonge keihard bezig om het beleid te voeren dat deze brandjes weer uit worden getrapt. Over twee weken beginnen de scholen ook weer.

Sport

Ook de sport krijgt te maken met maatregelen. Geen of minder publiek bij sportwedstrijden. De burgemeesters krijgen meer bevoegdheden om eisen te stellen aan sportwedstrijden en kunnen ze ook gaan verbieden.

Mondmaskers

Rutte en De Jonge willen niet aan een mondmaskerplicht, maar geven burgemeesters wel de kans om dit in te voeren. Amsterdam en Rotterdam doen deze test wel. Mondmaskers komen niet in de plaats van de verplichting tenminste anderhalve meter afstand te houden, het is een aanvullende maatregel.