Het zou vandaag de dag van de waarheid voor de familie van de 24-jarige Dilara Sahin moeten worden. De rechtbank zou moeten besluiten of de behandeling van de Zwolse in
Isala gestopt zou worden op 1 februari. Ze vecht al sinds december voor haar leven. Echter, Dilara is de afgelopen nacht naar
Turkije gevlogen met inzet van de Turkse president Erdogan.
Dankzij Recep Tayyip Erdogan is er voor gezorgd dat Dilara naar Turkije kon komen, schrijft haar broer Onur. Erdogan heeft er voor gezorgd dat een vliegtuig met drie artsen gestuurd naar Nederland om Dilara op te halen. Het vliegtuig landde afgelopen nacht in Instanbul waar ze op de IC is opgenomen.
Dilara werd op 19 december in het ziekenhuis werd opgenomen met klachten van hoofdpijn en sufheid. Na een paar dagen werd ze uit het ziekenhuis ontslagen omdat er geen symptomen werden gevonden. Vader Oğuz zegt: "Eerst zeiden ze 'Er zit een bacterie in haar bloed' en pasten een vierdaagse behandeling toe. Op de dag dat ze hierna uit het ziekenhuis werd ontslagen, begon ‘t eindproces van mijn dochter." Ze werd opnieuw opgenomen in het ziekenhuis.
Bij deze ziekenhuisopname werd negen dagen onderzoek gedaan en volgde een vernietigende uitslag: acute leukemie. Direct werd een chemotherapie gestart en na op oudejaarsavond liet het ziekenhuis weten dat de jonge vrouw een overschot aan vocht in haar longen had. Door de vochtophoping reageerde Dilara niet meer op de behandeling en werd de behandeling 'bevroren'. Vader Oğuz: ''Sindsdien worstelen we met de huidige situatie. We willen niet dat ze de behandeling bevriezen."
Vader Oğuz heeft sinds het begin van het nieuwe jaar contact hebben gehad met Tuna Yücel Modrak, consul-generaal van Nederland in Deventer en Şaban Dişli, de Haagse ambassadeur van Turkije, evenals de autoriteiten in Turkije en zei: "De ambassadeur en consul Generaal van Deventer hebben ook hun best gedaan om dingen geregeld te krijgen, maar ook dat hield ergens op. Ik ben dankbaar voor de steun en moeite die ze hebben gegeven voor Dilara. Ze gaven ons kracht.”
Er is al enige tijd geprobeerd om een ambulancevliegtuig uit Turkije naar Nederland te krijgen. ''In het ziekenhuis werd gezegd dat de overdracht van Dilara per vliegtuig niet mogelijk zou zijn vanwege haar gezondheid. Wij willen dat Dilara's behandeling wordt voortgezet. In gesprekken met het ziekenhuis bleek het in Nederland niet mogelijk is en werd de behandeling 'bevroren' omdat 'de patiënt niet op de behandeling reageerde'. Ook zegt het ziekenhuis dat Dilara sterk is en dat ze haar moeilijk in slaap kunnen houden. Wij begrijpen nog steeds niet waarom ze willen stoppen met de behandeling."
Inmiddels is Dilara overgevlogen naar Turkije waar ze verder wordt behandeld. Sinds begin dit jaar is ze niet meer bij kennis geweest, maar de familie vindt dat het aan 'Allah is om te beslissen of Dilara gaat overlijden of niet'. Onur zegt: De president heeft uiteindelijk de oproep waarschijnlijk gezien van mijn vader en dat heeft hem geraakt en de interesse getoond in de hele zaak, daar ga ik vanuit: ''Nu krijgt Dilara een eerlijk kans.''