Druk op anti-vaxxers neemt toe: 30% wil niet-gevaccineerde collega's weigeren op het werk

12 jan 2021, 10:46 Nieuws
schermafbeelding 2021 01 12 om 103951
Pixabay / Geralt

Uit onderzoek van HR-dienstverlener Visma | Raet blijkt dat ruim een derde van de mensen vindt dat een werkgever de bevoegdheid moet hebben om collega's die niet zijn gevaccineerd te weigeren op de werklocatie.

Visma | Raet ondervroeg ruim 1100 medewerkers die (gedeeltelijk) thuis aan het werk zijn. Daarnaast blijkt ook dat zo'n dertig procent niet naar de werklocatie komen als daar niet gevaccineerde collega's zijn. De reden is dat de kans bestaat dat niet-gevaccineerde collega’s thuis komen te zitten doordat zij het coronavirus hebben opgelopen. Een kwart vindt dan ook dat deze collega's gekort moeten worden op hun salaris. Twee derde vindt echter dat deze collega's wél doorbetaald moeten worden. Tien procent heeft hierover geen mening.

Joke van der Velpen, kennismanager Wet- & Regelgeving bij Visma | Raet zegt: “Volgens de wet- en regelgeving mag een werkgever haar medewerkers nooit verplichten zich te laten inenten. Een werkgever mag het vriendelijk verzoeken, maar het blijft altijd de keuze van de medewerker. Daarnaast is het in geen geval mogelijk om salaris in te houden wanneer een niet-gevaccineerde medewerker onverhoopt ziek wordt door corona."

De vaccinatieplicht verdeelt de mensen. Een kwart vindt dat de werkgever haar medewerkers mag verplichten tot een vaccinatie, bijna zeventig procent is het hiermee oneens. Zij zeggen onder meer dat ze baas zijn over hun eigen lichaam en dat vaccineren een keuze moet zijn.