De deuren van de Zwolse kerken gaan op Tweede Pinksterdag, 29 mei, wagenwijs open voor het publiek tijdens de Open Kerkendag. Liefhebbers van cultureel erfgoed, maar ook wie nieuwsgierig is naar een kerk, krijgt de kans om de kerk te ontdekken. Het is de derde editie.
Het Nederlandse landschap wordt gekenmerkt door majestueuze torenspitsen en indrukwekkende kerken, maar wat gaat er eigenlijk schuil achter deze architectonische meesterwerken? Achter de muren van deze kerken bevinden zich schatten van kunst en erfgoed die met recht kunnen wedijveren met die van musea. Om dit prachtige erfgoed te ontdekken, is het essentieel om eens binnen te stappen.
Deze derde editie van de Open Kerkendag belicht de prachtige kunst en erfgoed die schuilgaan achter de imposante stenen façades van onder andere de Doopsgezinde Kerk, de O.L. Vrouwebasiliek/Peperbus en het Academiehuis/Grote Kerk.
Tijdens deze bijzondere dag krijgt iedereen de gelegenheid om het rijke culturele erfgoed van de kerken in
Zwolle te bewonderen. Wordt verrast door eeuwenoude kunstwerken, adembenemende architectuur en de serene sfeer die deze kerken uitstralen. Ervaar de historie en verwonder de prachtige details die in kerk valt te ontdekken.
Naast het bewonderen van al dit moois, worden er in enkele kerken ook diverse activiteiten georganiseerd om de Open Kerkendag nog aantrekkelijker te maken. Zo kun worden deelgenomen aan rondleidingen waarbij de bezoeker meer te weten komt over de geschiedenis van de kerken, genieten van muzikale optredens die de akoestiek van de ruimte benadrukken, en in gesprek gaan met de mensen die zich inzetten voor het behoud van dit culturele erfgoed.
Doopsgezinde kerk
Doopsgezinden werden in de 16de eeuw zwaar vervolgd. Deze Wederdopers hielden er radicale ideeën op na. Zij bezetten in 1534 het Duitse Munster en riepen er het ‘Nieuwe Jeruzalem’ uit. In hetzelfde jaar werd Münster weer heroverd en de vele geloofsgenoten die vanuit Nederland over de weg Munster te hulp wilden komen, werden in Zwolle op de Agnietenberg tegengehouden. Na de reformatie konden de wederdopers in dit schuilkerkje hun geloof in stilte uitoefenen. Achter een paar bestaande huisjes werd een ruimte voor samenkomsten ingericht. Begin 1700 is het gebouw aanzienlijk uitgebreid en de huidige gevel dateert van een verbouwing tussen 1847 en 1856. Nog steeds wijst niets in de voorgevel erop dat er sprake is van een kerkgebouw.
Peperbus/ OL. Vrouwebasiliek
De Onze Lieve Vrouwe Basiliek is een laat-middeleeuwse kerk die tijdens de Reformatie in onbruik raakte, maar als gebouw en toren wel in stand bleef. Tijdens de Franse Tijd kwam zij weer in gebruik bij de rooms-katholieken; de toren werd gemeentelijk eigendom. De kerk is daarna uitgebreid met zijbeuken, maar die zijn bij de restauratie van 1975-1981 weer afgebroken. De herwaardering voor de neogothiek kwam net op tijd om het koor, de viering (de kruising met de zijbeuken) en de transepten in die stijl te bewaren.De zeshonderdjarige kerk vertelt haar geschiedenis aan de hand van haar interieur. Zowel uit de middeleeuwse tijd zijn beelden en sluitstenen bewaard gebleven. Het neogotische interieur met de schitterende glas-in-lood ramen is zeer de moeite waard. En niet te vergeten de schrijn van Thomas a Kempis. Op 29 mei (2de Pinksterdag) is er een Eucharistieviering om 11.00 uur in de Basiliek. Van 13.30 uur tot 16.00 uur zijn bezoekers welkom om de Basiliek te bezoeken. Ook is er vanaf 13.30 uur gelegenheid de toren (Peperbus) te beklimmen a EUR 3,50 per persoon.
Academiehuis de Grote Kerk
Al ruim 600 jaar staat in het hart van de stad Zwolle de Grote of Sint-Michaëlskerk. Tegenwoordig heet dit prachtige monument
Academiehuis Grote Kerk Zwolle. Dit is nog steeds een centrale plek van ontmoeting, bezinning, kunst en cultuur. Het enorme gebouw toont de rijkdom en macht van de stad door de eeuwen heen en laat zich lezen als een geschiedenisboek vol boeiende tegenstellingen. Zo toont een onopvallende wasbak de heiligheid van rituelen rondom de mis, terwijl een rijkversierd hek even verderop iedere herinnering aan katholieke gebruiken moest blokkeren. Als je goed kijkt ontdek je ze allemaal: sporen van macht en welvaart tegenover verwijzingen naar spiritualiteit en naastenliefde.
Voor het volledige programma kijk op
www.openkerkendag.nl .