Dinsdag gaat het sneeuwen, schaatsen kunnen uit het vet

20 jan 2019, 12:17 Nieuws
schermafdruk 2019 01 20 120907
De laatste modellen van Weeronline voorspellen het: dinsdag gaat het sneeuwen. Daarbij gaat het ook nog eens matig vriezen tot een graad of zes in de min. Wellicht kan er ook worden geschaatst.
Dinsdagochtend schuift een neerslaggebied met sneeuw richting het oosten en ligt overdag de temperatuur rond het vriespunt. Door de matige tot vrij krachtige wind kan de sneeuw door de straten schuiven. Er valt een aantal centimeters sneeuw. Door de stevige wind ontstaan sneeuwhoopjes en is geen sprake van een egaal sneeuwdek. De sneeuwzone bereikt Zwolle vermoedelijk aan het eind van de ochtend. Lokaal kan een sneeuwdek van 5 cm ontstaan. Het wordt op grote schaal glad. De wind neemt geleidelijk in kracht af. Het waait zwak tot matig. Dinsdagavond neemt de neerslagintensiteit geleidelijk af. Zo nu en dan valt wat lichte sneeuw. Ook in de nacht naar woensdag kan het hier en daar licht sneeuwen. Het blijft bewolkt en de temperatuur daalt naar 0 tot -2 graden. Regionaal is het glad door bevriezing van natte weggedeelten of sneeuwresten.
Woensdagochtend is er veel bewolking. Lokaal valt nog een vlokje sneeuw. Geleidelijk breekt het wolkendek open en wordt het overwegend droog. Woensdagmiddag is er een mix van wolkenvelden en zonnige momenten. De maxima komen uit op 0-2 graden. Daarmee is het een stuk kouder dan normaal. Maxima van 5 à 6 graden zijn gebruikelijk in deze tijd van het jaar. Omdat het nauwelijks dooit blijft de sneeuw die is gevallen liggen. Daardoor kan het plaatselijk glad zijn door sneeuwresten.

Schaatsen

Er wordt rekening gehouden dat op ondergelopen stukken weiland of schaatsbanen waar maar een klein laagje water ligt de komende week geschaatst kan worden. Omdat de temperaturen in de nacht een graaf of 4 a 5 onder nul zakken en de temperaturen overdag rond het vriespunt blijven hangen maakt het de kans op schaatsen groter.