Veel mensen die op of direct aan het water wonen nemen alvast voorzorgsmaatregelen. Vanwege verhoogde waterstanden en zware windstoten is stormvloedkering Ramspol gesloten. Door de harde wind over het
IJsselmeer stuwt het water in de
IJssel op.
Vanmorgen werd de
balgstuw opgeblazen om het hoge water vanuit het IJsselmeer tegen te houden. Daardoor wordt het achterland beschermd tegen extreem hoog water. Ondanks dat de balgstuw is gesloten stijgt het water in de Zwolse grachten door de harde westenwind. Veel mensen nemen alvast maatregelen tegen het hoge water. Vooral wie op of aan het water wonen zorgen ervoor dat het hoge water geen tot weinig schade aan kan richten.
Wanneer het waterpeil stijgt tot een hoogte van vijftig centimeter boven Normaal Amsterdams Peil (NAP) sluit de stormvloedkering Ramspol automatisch.
Er is inmiddels code geel gegeven voor het westen en noorden van het land vanwege (zeer) zware windstoten. In meerdere gebieden geldt een verhoogde waterstand, ook in het IJsselmeergebied. Door storm op zee is er ook
hoogwater aan de kust. Los van elkaar komen deze situaties wel vaker voor. Maar met name de combinatie maakt de situatie bijzonder en vraagt het van alle waterbeheerders in het land actie. Het komt namelijk dus niet vaak voor dat al deze verhogingen tegelijkertijd optreden. Door combinatie van verhoogde waterstanden ontstaan met name in de overgangsgebieden interessante situaties en zijn waterbeheerders extra alert.
Er is geen dreiging op overstroming. Dit komt ook doordat de waterbeheerders de laatste dagen al veel acties in gang gezet hebben. Bijvoorbeeld het sluiten van sluizen en het openen van stuwen. Alle rivieren, sloten, beken en meren zitten, vanwege de neerslag de afgelopen weken al heel erg vol. Nu de druk vanaf zee toeneemt is de mogelijkheid om te spuien zeer beperkt. De verwachting is dat de waterstand in het rivierengebied en aan de kust de loop van zaterdag 25 november weer gaat dalen. De waterstand in het IJsselmeergebied blijft hoog, maar is goed beheersbaar.