Dijkversterking Zwolle heeft consequenties en biedt kansen

Dijkdenkers denken over dijkversterking in Zwolle
Dijkdenkers denken over dijkversterking in Zwolle
Foto: WDOdelta

ZWOLLE – Dijkversterking dwars door de stad Zwolle; dat heeft consequenties voor bewoners, verenigingen en bedrijven. Maar het biedt ook kansen.

Dit dachten twintig omwonenden van de stadsdijken van Zwolle ook. Zij gaven zich op om als dijkdenker mee te denken met project Stadsdijken Zwolle. De  groep kwam bijeen voor een interactieve avond met veel energie en goede ideeën.

Dijkversterking

Zo’n 7,5 kilometer van de stadsdijken van Zwolle voldoet niet meer aan de huidige veiligheidsnorm. In september 2017 besloot het Algemeen Bestuur van Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) om ze met een dijkversterking op het juiste niveau te brengen. Op dit moment is er een plan op hoofdlijnen. Dit wordt de komende jaren verder uitgewerkt. WDODelta doet dit het liefst zoveel mogelijk samen met de omgeving. En wie kennen het gebied nou beter dan de mensen die er wonen, werken of recreëren?

Dijkdenkers

De dijkdenkers hebben verschillende achtergronden en redenen om mee te denken met dit project. Eén ding hebben ze gemeen; zorgen dat kennis en wensen vanuit het gebied goed wordt meegenomen in de uitwerking en uitvoering van de dijkversterking. Zo blijft Zwolle niet alleen veilig voor hoogwater, maar blijft de dijk ook een aantrekkelijk gebied.

Natuur en milieu

De startbijeenkomst  stond, naast kennismaking, in het teken van de rol van de dijkdenkers. WDODelta heeft hier ideeën over, maar is juist benieuwd naar de behoeften van de dijkdenkers zelf. Een van de conclusies is om samen te komen met een grote groep en vervolgens in kleinere groepen uiteen te gaan met verschillende thema’s. Denk hierbij aan natuur & milieu, recreatie, voorkomen van hinder tijdens uitvoering of communicatie. Zo draagt elke dijkdenker bij aan een thema dat hem/haar aan het hart ligt. En hoe vaak kom je bij dan elkaar? Bijna unaniem werd gekozen voor een frequentie van twee maanden. De eerstvolgende bijeenkomst laat nog iets langer op zich wachten. Eerst moet een aannemer worden gekozen. Eind 2018 komen de Dijkdenkers weer bij elkaar.

 

Meer informatie over Stadsdijken Zwolle is te vinden op www.wdodelta.nl/stadsdijkenzwolle.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen