Donorregistratie: actie tegen fietsers zonder verlichting

De boodschap is hard, maar noodzakelijjk
De boodschap is hard, maar noodzakelijjk
Foto: Eigen foto

Aan alle fietsers die in het donker zonder licht fietsen; Zorg dat je donorregistratie op orde is, je redt er levens mee!

Dat is de boodschap van berichten die massaal op social media worden gedeeld. De actie is gericht op fietsers die zonder of slechts weinig licht fietsen. Met name automobilisten zien de fietsers vaak over het hoofd als ze onverlicht aan komen scheuren. De gevolgen zijn altijd desastreuzer voor de fietser dan de automobilist. Wie dus ’s avonds op pad gaat, zorg voor goede verlichting, want daarmee kom je veilig(er) thuis dan zonder verlichting.

Vroeg donker

Omdat de herfst (en de wintertijd) zorgen dat het ’s avonds al heel vroeg donker is worden op diverse plaatsen actie gevoerd door fietshandelaren om gratis de verlichting te controleren of te repareren. De meeste verlichting is het een kwestie van het vervangen van een batterij, een tijdsinvestering van een paar minuten.

Ouders

Vooral ouders kunnen veel doen om de jeugd veilig over straat te laten gaan. Kijk even de verlichting van de kinderen na en repareer het als dat nodig is. Er is weinig technische kennis voor nodig om een batterijtje te vervangen. Het is ook een kwestie van opvoeden dat kinderen melden dat de verlichting niet deugdelijk werkt.

Politie

De politie let de komende tijd scherp op op het voeren van deugdelijke verlichting. En die boete is niet mals: Als je in het donker over straat fietst moet je fiets voorzien zijn dan deugdelijke verlichting. Heb je geen licht of fiets je zonder verlichting aan, dan kun je bekeurd worden. De bekeuring voor fietsen zonder licht bedraagt € 55.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen