Waar kan ik naar de wc? in Zwolle bijna niet

Foto: thinkstockphotos

ZWOLLE – Waarkaniknaardewc.nl heeft berekend hoeveel inwoners van een gemeente één toegankelijk toilet moeten delen. In Zwolle is dat een toilet op bijna 14.000 inwoners.

De data van de toiletten zijn afkomstig van Hoge Nood, een app met 5000 (semi-)openbare toiletten. De meeste gemeenten verwijzen naar deze app als hen wordt gevraagd hoeveel openbare toiletten er te vinden zijn. Van de 10 grootste gemeenten van Nederland is Amsterdam de meest gastvrije toiletgemeente. Daar hoeft men een openbaar toilet ‘slechts’  te delen met zo’n drieduizend inwoners. Zwolle bungelt dus dik onderaan bij de vijftig grootste gemeenten met de minste toiletten.

En dat is slecht nieuws voor mensen met de ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa, een prikkebare darm of mensen met een stoma. Met de regelmaat worden mensen toegang tot een toilet geweigerd en is men dus afhankelijk van een openbaar toilet. En juist daaraan ontbreekt het in Zwolle. Vier patiëntenverenigingen – Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland (CCUVN), Stichting Patiënten Kanker Spijsverteringskanaal (SPKS) , Prikkelbare Darm Syndroom Belangenvereniging (PDSB) en Stomavereniging – slaan daarom samen met de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) hun handen ineen om dit probleem aan de kaak te stellen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen