Watertoren in al haar naaktheid

Foto: Rein Tuininga

ZWOLLE – De omwonenden van de Zwolse watertoren aan de Turfmarkt zullen langzaamaan opgelucht ademhalen. Het grootste deel van de sloopwerkzaamheden om de watertoren te ontmantelen is klaar. De bouw kan binnenkort beginnen.

Hij is mooi, heel mooi; de watertoren die bijna zestig jaar geleden werd verstopt achter een dikke mantel. Architect Jan Schotel ontwierp de toren die in 1892 werd gebouwd tot een hoogte van 36 meter en was een karakteristiek punt in Zwolle. Na de renovatie in 1935 werd in 1959 een stenen buitenmuur om de toren gezet toen een meisje overleed nadat ze was geraakt door een vallende steen. In de 58 jaar dat de ranke watertoren achter de dikke muur verstopt is geweest, is nu een einde gekomen en kan iedereen zien hoe de toren er toentertijd uit zag.

Menistenbrug

Als de sloopwerkzaamheden helemaal zijn afgerond is het ook de bedoeling dat de Menistenbrug weer open gaat voor fietsers en voetgangers. Daardoor hoeft men niet meer om te lopen of fietsen via het Almelose Kanaal om richting stad te gaan. Voor auto’s blijft de Menistenbrug afgesloten tot de watertoren klaar is en is omgebouwd tot een woontoren met 21 appartementen.

Met name de bewoners van het Almelose Kanaal zijn opgelucht als de Menistenbrug weer open gaat omdat de straat nu te maken heeft met alle extra verkeer dat vanaf de Wipstrik van en naar de stad rijdt. Maar ook omdat nu een einde is gekomen aan het eindeloze getik van de drilboren om de toren te slopen. Een sloop die al vier maanden duurt en langer duurde dan in de planning lag. De toren gaf zich moeilijker gewonnen dan tevoren werd gedacht.

 

 

 

'

Reacties

article
7634
De naakte watertoren
ZWOLLE – De omwonenden van de Zwolse watertoren aan de Turfmarkt zullen langzaamaan opgelucht ademhalen.
https://zwolle.nieuws.nl/nieuws/7634/watertoren-al-naaktheid/
2017-10-03T09:54:42+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/406/2017/10/03095426/20171003_082432.jpg
Turfmarkt, verbouw, Watertoren, Zwolle
nieuws