Drie provincies sturen brief aan staatssecretaris Dijksma over vliegroutes Lelystad Airport

Foto: Pixobay

ZWOLLE – Gedeputeerde Staten van de provincies Gelderland, Flevoland en Overijssel sturen samen een brief met twee verzoeken aan staatssecretaris Sharon Dijksma over de vliegroutes van en naar Lelystad Airport.

De provincies vragen allereerst het routealternatief B++ dat vrijdag is ingebracht door Luchthaven Teuge, VNO-NCW Midden en Clean Tech Stedendriehoek te beoordelen op haalbaarheid en realiteitswaarde. Om vervolgens de uitkomsten ervan te betrekken bij de besluitvorming over aansluitroutes. In dit proces spelen het onderzoek van Helios voor een second opinion en het alternatieve voorstel van de KVVNL eveneens een belangrijke rol. De provincies hechten aan een zorgvuldige beoordeling en een transparant proces.

Herindeling luchtruim versnellen
Daarnaast verzoeken de drie provincies in de brief meer vaart te zetten achter de herindeling van het nationale luchtruim, en zo te zorgen voor een beter gebruik van bepaalde stukken luchtruim waar nu slechts sporadisch wordt gevlogen. Deze herindeling staat gepland om in 2023 gereed te zijn. Door het proces te versnellen zouden huidige knelpunten eerder opgelost kunnen worden en naar verwachting hoeft er dan minder laag gevlogen te worden.

Gesprek met staatssecretaris Dijksma
Voor alle duidelijkheid benadrukken de provincies in de brief dat de huidige planning van de luchthavenontwikkeling op Lelystad Airport niet verstoord mag worden. Volgende week woensdag 6 september 2017 staat een gesprek gepland tussen de staatssecretaris en een delegatie van de drie provinciebesturen. Dan zullen bovenstaande verzoeken ook aan de orde komen. De uitkomsten van dit gesprek zullen vervolgens op zeer korte termijn gedeeld worden met regionale belanghebbenden. Ook wordt aangestuurd op overleg met direct betrokkenen overheden en bestuurders.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen