Gastvrij Zwolle lanceert duurzame Zwolse evenementenbeker voor een schone stad

De nieuwe Zwolse evenementebeker
De nieuwe Zwolse evenementebeker
Foto: Gastvrij Zwolle

Tijdens Koningsnacht en Koningsdag lanceert de Zwolse horeca een nieuwe duurzame evenementenbeker. De beker kan vele keren gebruikt worden en voorkomt veel afval op straat. De beker is een initiatief van het ZwolleFonds, Gastvrij Zwolle en de bij haar aangesloten ondernemers.

Samen zetten de ondernemers de schouders onder een gastvrije maar ook schone binnenstad, waar het publiek aangenaam kan verpozen. Bij de events wordt niet langer gewerkt met wegwerpplastic maar wordt een nieuwe, fraai ontworpen evenementbeker gebruikt. Het productieproces van de nieuwe evenementenbekers is schoner dan die van wegwerpbekers. De hardplastic glazen worden hergebruikt, wat ervoor zorgt dat de stad ook schoner blíjft.

Binnenstadmanager Anne Riemersma legt uit: “Wij willen graag de evenementen interessant én gratis toegankelijk houden. Als alle bezoekers een beker doneren, helpen ze mee om toekomstige evenementen mogelijk te maken”. Publiek dat nog een carnavalsbeker in bezit heeft, kan die bij het informatiepunt op de Grote Markt omwisselen voor een mooie nieuwe evenementenbeker.

De beker is vormgegeven door Jeroen van Doornik en Ingmar Miedema. De opdracht was om Zwolle op een verrassende manier terug te laten komen in het ontwerp. Zo zijn de spoorbrug, de IJssel, de Sassenpoort en de Peperbus goed te signaleren op de beker. Het oog van de Fundatie houdt toezicht vanuit de lucht. Bijna alle horecaondernemers die meedoen aan de evenementen, gaan de beker gebruiken. De ondernemers vinden het belangrijk om eenheid uit te stralen en voor de bezoekers een helder bekersysteem te hebben.

Het publiek koopt éénmalig een beker voor één euro en laat die vullen. De beker kun je bij je volgende bestelling inwisselen voor een schone beker. Het publiek krijgt het aankoopbedrag van de beker niet terug. Met de opbrengst helpt het publiek met een verdere verduurzaming van de evenementen. Het publiek mag aan het einde van de avond de beker mee naar huis nemen voor komende evenementen, maar de organisatie roept op om de bekers aan het eind van een evenement te doneren bij de bars, in de speciale containers of op het informatiepunt op de Grote Markt.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen