Gebruik hydroxychloroquine heeft mogelijk geleid tot sterfgevallen tijdens coronapandemie

Foto: de Vokskrant

Het gebruik van hydroxychloroquine heeft mogelijk geleid tot sterfgevallen in Nederland. Dat blijkt uit uitspraken van arts-microbioloog Marc Bonten. Hoeveel het er exact zijn is nog onduidelijk.

Het malaria-medicijn hydroxychloroquine werd aan het begin van de coronapandemie aangeprezen als een soort ‘wondermiddel’, maar bleek het na onderzoek niet te zijn. Ook Isala in Zwolle was aanvankelijk licht positief over het middel, maar ook daar kwam men snel op terug toen het tegendeel bekend werd. Het ziekenhuis stelt: Het is niet bewezen dat het middel Hydroxychloroquine effectief is tegen COVID. Het onderzoek van Isala is gedaan onder een kleine groep mensen. Daardoor bewijzen deze resultaten op zichzelf niets. Isala volgt de landelijke richtlijn van de SWAB (Stichting Werkgroep Antibiotica Beleid). Deze Stichting raadt het middel af. Daaruit blijkt het oude malariamiddel Hydroxychloroquine geen effect heeft op de bestrijding van het coronavirus.

Bonten reageerde in het NOS Radio 1 journaal op internationaal onderzoek dat er in Nederland wellicht honderden sterfgevallen gerelateerd kunnen worden aan het gebruik van het medicijn. Naar schatting werden zo’n 12.000 tot 15.000 mensen ziek in de eerste golf van de pandemie. Daarvan overleed 20 procent en naar schatting is tien procent te wijten aan de bijwerkingen van hydroxychloroquine.

Kwakzalverij

Hydroxychloroquine werd oorspronkelijk gebruikt voor de preventie en behandeling van malaria en later ook voor andere aandoeningen, zoals reuma. Ook politici als Wybren van Haga en Thierry Baudet waren warm pleitbezorgers van het gebruik van het middel. Het middel werd als in mei 2020 door het Nederlands Huisartsen Genootschap afgedaan als kwakzalverij. Met name in de hoek van de coronaontkenners werd hydroxychloroquine aangeprezen als wondermiddel. Ook werd het middel door de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump aangeraden te gebruiken toen hij een covid-besmetting had opgelopen. Hij zei:  “Wat heb je te verliezen? Neem het.” Zelf had hij het middel ook gebruikt. Daarnaast werd hydroxychloroquine populair door de Franse viroloog Didier Raoult (69) die in wappie-kringen en door Gele Hesjes werd omarmd als ‘volksheld’ die zich tegen de ‘Parijse elite’ keerde.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen