Nederlandse politiek schrik zich wild door opkomst Wilders, GL-PvdA grootste partij in Zwolle

Foto: Pixabay

Op basis van de verkiezingsuitslag is Nederlandse politiek zich wild geschrokken over de enorme winst die de PVV heeft gekregen van de kiezers. De partij verdubbelde naar 37 zetels. Een historische winst voor de partij van Geert Wilders. Het is voor het eerst sinds mensenheugenis dat niet een van de grote partijen de verkiezingen lijkt te gaan winnen. In Zwolle werd GL-PvdA de grootste partij, nog ruim voor de PVV.

Binnen de VVD moet de schok helemaal groot zijn. In het post Mark Rutte-tijdperk en met Dilan Yeşilgöz zakt de partij naar de derde plek (23 zetels), nog achter GroenLinks-Partij van de Arbeid met 24 zetels. Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt dat nieuw binnenkomt met 20 zetels. Van de huidige coalitie zakt D66 naar negen zetels, een verlies van 15 zetels,  de ChristenUnie verliest bijna de helft van de zetels en het CDA keldert naar vijf zetels. Dat betekent dat de coalitie maar liefst 38 zetels verliest. De BBB van Caroline van der Plas valt tegen na de overwinning bij de Provinciale Staten. Zij komt niet verder dan zeven zetels.

Met deze uitslag wordt het een hele lastige klus in de formatie. Bijna niemand wil met of onder Geert Wilders een coalitie vormen. Ook Dilan Yeşilgöz zei onlangs nog dat ze niet in een kabinet gaat onder ‘premier Wilders’. Ook andere partijen sluiten samenwerking met Wilders uit. De BBB is wel toeschietelijk, ook NSC wil in gesprek met de PVV.

Zwolle

In Zwolle is de partij van Frans Timmermans de grootste met 22 procent. De combinatie GroenLinks-PvdA weer daarmee de opkomst van de PVV te weerstaan die tot ruim zestien procent komt. Beide partijen wonnen fors. Ook Nieuw Sociaal Contract kent een grote aanhang met dertien procent van de stemmen. De VVD, D66, CDA en ChristenUnie zitten in de hoek waar de klappen vallen. De ChristenUnie, lokaal de grootste partij, decimeerde naar zes procent. Ook de Boerburgerbeweging kent in Zwolle nauwelijks aanhang.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen