Zwolle gaat rekening voor geslachtswijziging betalen

Foto: Pexels

Zwolle is de eerste gemeente in Overijssel die de kosten gaat vergoeden die nodig zijn om iemands geslacht aan te passen in de Basisregistratie Persoonsgegevens (BRP). Hiervoor is onder meer een deskundigenverklaring nodig die 315 euro kost. Voor veel transgender personen is dit een hoge (financiële) drempel.

De Zwolse raad wil de kosten bij geslachtswijziging op ID-bewijzen gaan vergoeden. Een meerderheid van de raad is voor het voorstel van GroenLinks en PVDA om deze drempel weg te nemen.  De raad heeft besloten om deze kosten te gaan betalen uit het budget voor diversiteit en inclusiebeleid. Luna Koops (PvdA): “We zien dat er meer Zwollenaren zijn die een aanvraag voor geslachtwijziging indienen maar dat de kosten voor een deskundigenverklaring een drempel kunnen vormen, zeker omdat trans personen bovengemiddeld vaak minder geld hebben. Het vergoeden van deze kosten draagt daarom bij aan de inclusiviteit die wij in Zwolle belangrijk vinden”.

Volgens Neal Nieuwenkamp van GroenLinks gaat het vooral om zelfbeschikking als fundamenteel mensenrecht.  “Aan zelfbeschikking mag geen prijskaartje hangen.”

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen