Internationale Dag van de Witte Stok op 13 oktober

Foto: Pexels

De Dag van de witte stok wordt dit jaar gehouden op 13 oktober in plaats van 15 oktober omdat deze dag op een zondag valt. Oogvereniging Nederland besteedt altijd aandacht aan deze dag en ook in Zwolle. Er wordt aandacht gevraagd voor verkeersdeelnemers met een visuele beperking.

Zwolle is inmiddels een drukke stad geworden met veel verkeerstromen waarin ook voetgangers hun weg moeten vinden. Dit valt echter niet altijd mee, voetgangers komen in Zwolle nogal eens in de knel. Mensen met een (visuele) beperking en senioren vormen een grote groep van de voetgangers. Zij behoren zich veilig te voelen op het trottoir. Deze groep beweegt zich voort met tast-, of geleidestok, geleide-, of hulphond, rollator, rolstoel en/of scootmobiel. Maar ook senioren die minder snel zijn gebruiken de veilige stoep.

Ondanks dat voetpaden voor de langzaamste groep deelnemers zijn bedoeld, gebruiken veel fietsers en of scooters deze ruimte ook. Soms zelfs door op de stoep te rijden, maar nog veel vaker wordt de stoep gebruikt om de fiets of de scooter te parkeren. Met de actie wil men we benadrukken dat de stoep is voor de voetgangers en dat hij zoveel mogelijk vrij moet zijn van obstakels, om het ook voor mensen met een (visuele) beperking mogelijk te maken zelfstandig door de stad te lopen.

Op 13 oktober is er actie en informatie rondom Hostel De Basis aan de Luttekestraat 35. Tussen 10.00 en 12.00 uur zijn leden van Oogvereniging Overijssel en ervaringsdeskundigen van Toegankelijk Zwolle aanwezig om uitleg en informatie te geven, maar ook om te laten zien dat veel mensen in Zwolle niet de gelegenheid krijgen, zich vrij en veilig in het verkeer te bewegen. Ook zijn er medewerkers van Bartiméus aanwezig. Als je wilt kun je even heel kort ervaren hoe het voelt om over de stoep te lopen, terwijl je niet of weinig ziet.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen