Doelstelling binnen bereik en tarieven omlaag: Zwollenaren scheiden meer afval, 40% minder restafval

21 sep 2023, 15:38 Nieuws
schermafbeelding 2023 09 21 153201
Redactie
Zwollenaren gooiden de eerste helft van dit jaar ruim 5 miljoen kilo minder restafval in de container dan in de eerste helft van vorig jaar. De invoering van het tarief op restafval zorgt voor een flinke vermindering van het restafval in Zwolle. De daling in het eerste kwartaal van 2023 is in het tweede kwartaal doorgezet, zo blijkt uit de halfjaarrapportage die het college deze week presenteert. Als deze lijn doorzet dan haalt Zwolle de doelstelling van 100 kilo restafval per persoon.
Vorig jaar belandde er nog 164 kilo fijn restafval per persoon in de container, dit jaar komt dat naar verwachting uit op 96 kilo. Dat is een forse daling, van ruim 40%. Zwollenaren zijn veel meer afval gaan scheiden dit jaar. Daardoor is de hoeveelheid gescheiden ingezamelde grondstoffen, zoals gft, pmd (plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons) en oud papier en karton gestegen en kunnen deze grondstoffen hergebruikt worden. Vorig jaar werd ongeveer de helft van al het huishoudelijk afval in Zwolle gescheiden, dat zal dit jaar naar verwachting op 66% uitkomen.
Wethouder Paul Guldemond zegt: “Het is heel goed nieuws. We hoopten dat de mensen door het tarief op restafval bewuster met hun afval om zouden gaan en meer zouden gaan scheiden. Ik ben blij te zien dat het ook werkt. De cijfers laten zien dat we goed op weg zijn naar het doel van 100 kilo restafval per persoon. Natuurlijk blijven er aandachtspunten, zoals de bijplaatsingen van afval bij ondergrondse containers. Daar hebben we inmiddels stevig op ingezet, via maatwerkaanpakken. De kwaliteit van het gft-afval in de openbaar toegankelijke containers (bij hoogbouw) kan nog beter en ook de inzameling van pmd met zakken vraagt extra aandacht. Ook daar blijven we aan werken, onder meer met afsluitbare gft-containers en door de inzet van afvalcoaches.”

Nu er zoveel meer afval gescheiden wordt, gaan ook de verwerkingskosten voor restafval omlaag. B en W verwachten voor dit jaar een besparing van 1 miljoen euro. Daartegenover staat dat er extra investeringen zijn gedaan om zoveel mogelijk inwoners in staat te stellen hun afval gescheiden te kunnen aanbieden.

Paul Guldemond: “We hebben nieuwe inzamelmogelijkheden toegevoegd, zoals de wekelijkse pmd-inzameling in de compacte buurten, gft-inzameling in beugels, de inzameling van luier- en incontinentiemateriaal etc. Daar hebben we flink in geïnvesteerd, maar het levert ook wat op: schonere grondstoffen die meer geld opbrengen. Per saldo komen de totale kosten dit jaar lager uit. De resultaten zijn zo positief dat er ruimte is om de afvalstoffenheffing voor huishoudens in 2024 te verlagen. Het tarief voor het weggooien van een zak restafval in de ondergrondse container gaat omlaag naar € 1,65 (was € 1,70). Dit is een direct gevolg van de betere afvalscheiding.

Eenpersoonshuishouden gaat minder betalen

Ook het vaste tarief gaat gemiddeld gezien omlaag. Wel past het college de verdeling van de vaste kosten tussen een- en meerpersoonshuishoudens aan. Bij de invoering van het tarief op restafval is er een afspraak gemaakt over het vaste bedrag voor eenpersoonshuishoudens en voor meerpersoonshuishoudens. Die lagen dicht bij elkaar. Dit werd door eenpersoonshuishoudens als onrechtvaardig ervaren. Daarom stellen B en W voor de vaste bijdragen vanaf 2024 anders te verdelen. Daardoor gaan eenpersoonshuishoudens volgend jaar minder betalen voor de vaste kosten. Daarbovenop komen dan nog de variabele kosten, die afhankelijk zijn van het aantal aanbiedingen.