Onthulling monument WOII: Tankgrachtbrug Mastenbroekerpolder in De Tippe

De locatie van de Tankgrachtbrug in de Tippe
De locatie van de Tankgrachtbrug in de Tippe
Foto: Gemeente Zwolle

Zwolle krijgt er een nieuw monument bij en wordt een stukje historie in Stadshagen. Het gaat om de Tankgrachtbrug Mastenbroekerpolder in de Tippe.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft de Duitse bezetter opdracht gegeven voor het graven van 3 kilometerslange tankgrachten in de gemeente Zwolle. Een daarvan is de tankgracht vanaf het Zwarte Water, door de Mastenbroekerpolder, naar de IJssel. Deze tankgracht ligt grotendeels door het huidige Stadshagen en gaat ook dwars door De Tippe, een nieuwe buurt in Stadshagen. Bij de aanleg van Stadshagen is deze tankgracht voor een deel gedempt of is de waterstroom (deels) verlegd. Maar in De Tippe is nog altijd een restant van de tankgracht te zien.

Om op een passende en zichtbare manier aandacht te schenken aan dit stukje historie in Stadshagen, is de Tankgrachtbrug Mastenbroekerpolder in De Tippe gebouwd. De reling van deze brug is een monument, met onder andere tanks erin verweven, inclusief een informatiepaneel.

Woensdag 13 september is de onthulling om 10.00 uur bij de Tankgrachtbrug in de Tippe. Monique Schuttenbeld gaat het monument onthullen.

Deze onthulling is op een historische dag: 13 september is de dag waarop de Duitse bezetter – in 1944 – aan de Zwolse burgemeester vroeg om 700 mannen te leveren, om te werk te stellen bij het graven van de tankgrachten. De Zwolse burgemeester weigerde dat te doen en dook onder.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen