Burgemeesters Peter Snijders en Markus Lewe zijn het eens: snel werk maken van doorgaande spoorlijn

Burgemeesters Markus Lewe (links) en Peter Snijders (tweede van rechts)
Burgemeesters Markus Lewe (links) en Peter Snijders (tweede van rechts)
Foto: Gemeente Zwolle

Burgemeester Markus Lewe van Münster constateerde, samen met burgemeester Peter Snijders, tijdens het Duitse werkbezoek aan Zwolle: “Met een snelle spoorlijn tussen Zwolle en Münster kunnen we de verbinding tussen onze steden nieuw leven inblazen. Met kansen voor culturele uitwisseling en grensoverschrijdende samenwerking op het gebied van economie, menselijk kapitaal, klimaat én cultuur. Daar profiteren onze inwoners, studenten én ondernemers van.”

Lewe bracht deze week een werkbezoek aan zijn Zwolse collega Peter Snijders en sprak onder meer over de upgrading van de spoorverbinding Zwolle-Twente-Münster. Beide burgemeesters zijn het eens over het belang van een snelle doorgaande, volledig geëlektrificeerde en opgewaardeerde spoorverbinding tussen de stedelijke netwerken van Zwolle en Münster. Ze wijzen daarbij op de positieve ruimtelijk economische effecten van deze snelle verbinding voor zowel Münster als Zwolle, maar óók voor Twente.

“De toekomstige as Zwolle-Enschede-Münster versterkt onze regionale ontwikkeling op beslissende wijze. De uitbreiding van de spoorverbinding dient niet alleen grensoverschrijdende mobiliteit, maar ook netwerken op Europees niveau”, stelt Markus Lewe.

De bestuurders zijn blij dat momenteel wordt onderzocht hoe het ontbrekende deel kan worden geëlektrificeerd en hoe in Enschede het ‘stootblok’ kan worden verwijderd, zodat er een rechtstreekse verbinding tot stand kan komen.

De spoorlijn Zwolle-Enschede-Münster is ook vanuit Europees perspectief een belangrijke schakel. De burgemeesters doen dan ook een oproep om deze spoorverbinding volledig op te nemen in het Europese TEN-T netwerk. Onderhandelingen daarover vinden momenteel plaats in Brussel.

Innovatie

Markus Lewe nam met veel interesse kennis van de ‘Fabriek van de toekomst’ die momenteel in aanbouw is bij Perron038. Dit is de plek in de Spoorzone Zwolle, waar ondernemers, studenten en onderzoekers, onder meer van Universiteit Twente, samenwerken aan vernieuwende oplossingen. Daarmee is Perron038 een hotspot voor innovatieve maakindustrie.

Hanzejaar

Zwolle is net als Münster een Hanzestad en lid van het internationale Hanzeverbond. Samen met acht andere Hanzesteden uit Oost-Nederland staat Zwolle dit jaar stil bij 800 jaar gedachtengoed van de Hanze. De burgemeesters bezochten samen Panorama Hanze in en op het dak van Academiehuis Grote Kerk.

IJsselbiennale

De burgemeester sloot zijn bezoek aan Zwolle af bij de IJsselbiennale. Deze tweejaarlijkse buitententoonstelling bestaat uit 27 tijdelijke kunstwerken langs de rivier de IJssel. De werken zijn gemaakt door kunstenaars van diverse nationaliteiten, die zich hebben laten inspireren door de plek en het thema van dit jaar: de ondergrond. Bij Harculo is in het kader van het Hanzejaar de expositie ‘Shared (s)oil’ ingericht met werk van vijf kunstenaars uit Münster, die allemaal op een eigen manier reflecteren op de invloed van de mens op de natuur. De tentoonstelling zet de bestaande Hanzeconnectie tussen Zwolle en Münster in om te focussen op de gedeelde vraagstukken die deze twee gebieden verbindt: de gemeenschappelijke (onder)grond. De burgemeesters gingen er in gesprek met de Duitse kunstenaars.

Tevreden

Peter Snijders kijkt tevreden terug op het bezoek: “We hebben een gemeenschappelijk verleden als Hanzesteden. En ik zie ook goede kansen voor de toekomst. Met een snelle spoorlijn kunnen we de verbinding tussen onze steden nieuw leven inblazen.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen