Community-art evenement Cultuur in de Wijk voor jongeren zeven weken in Dieze

Cultuur in de Wijk Dieze
Cultuur in de Wijk Dieze
Foto: Kasper Veenstra

Het Communicty-art evenement Cultuur in de wijk komt zeven weken naar de wijk Dieze. Vanaf 22 september werken in zeven weken jongeren tussen de 15 en 25 jaar samen met kunstenaars naar een eigen community-art work toe. Zo verkennen ze hun eigen talenten en leren ze hun eigen stem en invloed aan te wenden. Geïnteresseerde jongeren kunnen op vrijdagavond gewoon binnenlopen. Het begint ’s avonds om 19.00 uur.

Op zeven vrijdagavonden werken jongeren aan op een thema dat voor hen belangrijk is. Wat speelt er bij hen? Hoe kijken zij naar de wereld en hun rol daarin? Het art-work kan van alles zijn, net waar ze zelf zin in hebben: performance, beeldende kunst, spoken word, muziek, video en wat ze nog meer kunnen verzinnen. De eindperformance is voor iedereen toegankelijk en wordt gehouden op vrijdag 3 november. Cultuur in de Wijk Dieze wordt georganiseerd in samenwerking met medewerkers van Stichting Focus. In tenten op het grasveld aan de Zerboltstraat 63 gaat het gebeuren, met vuur, gezelligheid en natuurlijk roze koeken.

Cultuur in de Wijk

Ontmoeten, onderzoeken, creëren en vieren: dat is de opbouw van Cultuur in de Wijk. De jongeren en kunstenaars leren elkaar steeds beter kennen, door te experimenteren met beeldende technieken, theateroefeningen of muziek. Zo ontstaan allerlei ideeën en mogelijkheden. Uit dit experiment ontstaat langzaam maar zeker het beeld van het kunstwerk dat gemaakt gaat worden. En dan is het tijd voor creatie, produceren, gericht werken aan een work of art. De samenwerking krijgt een gezicht! Is het klaar, dan moet er gevierd worden. De jongeren en de kunstenaars presenteren hun kunstwerk aan overige wijkbewoners, familie en vrienden. Trots, gezelligheid en saamhorigheid staan hier voorop. Samen kijken ze terug op hoeveel er geleerd is, en hoe anders ze elkaar en zichzelf hebben leren kennen.

Cultuur in de Wijk Dieze staat onder leiding van projectleider Jolan van de Waeter, beeldend kunstenaars Pieta van Twist en Willemijn den Harder, theatermakers Anne-Minke Meijer, Cristel Hakvoort en Krist Akkermans en medewerkers van Stichting Focus, Sandra Beltman en Adita Majdanac. Jolan van de Waeter: “Het is bij Cultuur in de Wijk niet alleen het eindproduct dat telt. Natuurlijk willen we allereerst jongeren de mogelijkheid bieden hun ervaringen te uiten in beeld en performance. Dat is de kern van Cultuur in de Wijk. Maar Cultuur in de Wijk gaat ook over het maakproces, de gesprekken die gevoerd worden, het uitproberen en experimenteren, het luisterend oor naar jongeren over wat hen raakt en waar zij mee bezig zijn. Zo ontstaat een resultaat dat echt vanuit de jongeren komt. Ze ervaren dat ze bij een groep horen, dat ze belangrijk zijn in de groep. En dat maakt Cultuur in de Wijk zo krachtig.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen