Aardverschuiving in de politiek: Pieter Omtzigt doet met Nieuw Sociaal Contract mee aan de verkiezingen

Pieter Omtzigt
Pieter Omtzigt
Foto: Nieuw Sociaal Contract

Iedereen zat er al op te wachten en eindelijk is de kogel door de kerk. De immens populaire Pieter Omtzigt doet mee aan de Tweede Kamerverkiezingen in november. Zijn partij heet Nieuw Sociaal Contract.

Na de opkomst van BBB is er een nieuwe partij die veel stemmen gaat trekken. Pieter Omtzigt is immens populair bij de Nederlandse bevolking en kan rekenen op heel veel stemmers. Volgens peilingen zou hij meer dan twintig zetels kunnen bemachtigen. Ditzelfde aantal geldt ook voor BBB van Caroline van der Plas. Daarmee worden de beide partijen een machtsfactor van jewelste. Omtzigt heeft inmiddels een programma, maar nog geen kandidaten. Dit zal wellicht niet lang duren want Omtzigt is met diverse mensen in gesprek. Volgende week komt er een oproep op de website van Nieuw Sociaal Contract. Tot en met 9 oktober heeft de partij tijd om kandidaten aan te leveren.

Omzigt scheidde in juni 2021 van het CDA en is sindsdien een eenmansfractie, maar hij heeft wel een grote achterban, zo blijkt uit de peilingen. Het is Omtzigt echter niet te doen om een groot aantal zetels binnen te halen. Maar het verwachtingspatroon doet anders vermoeden omdat heel veel mensen hun hoop hebben gevestigd op hem.De 49-jarige Omtzigt bouwde een reputatie op van een vasthoudend Kamerlid. Samen met Renske Leijten van de SP speelde Omtzigt een hoofdrol in het blootleggen van het toeslagenschandaal.

De populariteit van Omtzigt laat zich al zien in een video op X waar hij de nieuwe partij aankondigt al 213.000 bezoekers heeft in zo’n twaalf uur.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen