Pieter van Vollenhoven in Zwolle voor opening van de 37e Open Monumentendag

Foto: © RVD - Martijn Beekman

Professor Meester Pieter van Vollenhoven is vrijdagavond 8 september in Zwolle aanwezig bij een deel van het landelijke openingsprogramma van de VriendenLoterij Open Monumentendag 2023. Het thema van de 37e editie van Open Monumentendag is ‘Levend Erfgoed’. Tijdens het weekend van 9 en 10 september openen in heel Nederland ruim vijfduizend monumenten gratis hun deuren voor publiek.

Professor Van Vollenhoven is aanwezig bij het programma in de Schepenzaal van het oude stadhuis van Zwolle en houdt hier een toespraak. Aansluitend vindt op het Grote Kerkplein de publieksopening plaats met live optredens van onder meer rappers, vertellers van het Zwols Vertellersgilde en acrobaten.

‘Levend erfgoed’ omvat onder andere culturele gebruiken, tradities en ambachtelijke vaardigheden die mensen van huis uit hebben meegekregen en die zij op hun beurt weer willen doorgeven aan volgende generaties.

Hanzestad Zwolle stelt haar monumentale binnenstad ter beschikking voor de landelijke opening van Open Monumentendag. Voor de gemeente Zwolle past dit evenement perfect in de feestelijke Hanze8daagse (onderdeel van het Hanzejaar), waarin de stad samen met acht andere steden in Nederland 800 jaar Hanze gedachtengoed viert. Het openingsprogramma is een samenwerking geworden tussen diverse groepen in de stad, jong en oud. Geheel in lijn met het thema van Open Monumentendag dit jaar; Levend Erfgoed. Dat staat voor de culturele gebruiken, tradities en ambachtelijke vaardigheden die mensen van huis uit hebben meegekregen en die zij op hun beurt weer doorgeven aan de volgende generatie.

Bol van de festiviteiten

Die vrijdagavond staat de Zwolse binnenstad bol van de festiviteiten. In de Luttekestraat is vanaf 19.00 uru de hele avond te genieten van ambachtswerk en de (natuur)producten die daaruit voortkomen tijdens de Maakmarkt. Zorg er wel voor dat om om 20.00 uur aanwezig te zijn op het Grote Kerkplein, waar een wervelend geheel van muzikale en theatrale live optredens is. Met onder andere Victory Drumline, Rico & de jonge rappers van de Fakkelteit, bijzondere vertellers uit de Zwolse politiek samen met jonge vertellers uit het Zwols Vertellersgilde, acrobaten en vuurspuwers en meer. Aansluitend kan iedereen door de stad dwalen om op tien monumentale locaties te genieten van diverse bijzondere vormen van levend erfgoed, zoals circusacts, verhalenvertellers en allerhande muziekvormen.

Voor Zwolle geldt dat zij de volgende dag, op zaterdag 9 september, haar monumenten openstelt voor Open Monumentendag. Open Monumentendag wordt weer een belevenis voor jong en oud.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen