B en W Zwolle steekt twee ton in het verbeteren van de leefbaarheid in de Kamperpoort

Het versteende Katwolderplein wordt groener
Het versteende Katwolderplein wordt groener
Foto: Google Maps

Het college van B en W wil twee ton steken in het verbeteren van de leefbaarheid in de Kamperpoort. De leefbaarheid is onder druk komen te staan en dat heeft impact op de sociale cohesie in de wijk. Vanuit het budget van 200.000 euro worden diverse verbeteringen in de wijk aangebracht. Onder meer het Katwolderplein wordt aangepakt.

Samen met de wijk zijn een aantal verbeteringen opgesteld en die moeten de leefbaarheid in de wijk verbeteren. Het gaat onder meer over het verminderen van overlast van (hang)jongeren, drugsgebruikers en het dealen op het Katwolderplein. Daarom moet het Katwolderplein worden aangepakt met vergroening in het ‘versteende gebied’. Er wordt teveel ongewenst gedrag vertoond en om het gebied aan te pakken moet nog een onderzoek worden gedaan. Maar wel is duidelijk dat het ‘grijze’ plein wordt vergrund. De vrijwilligers van de Groene Poort willen zich inzetten in realisatie en waar mogelijk onderhoud van extra groen. De geraamde kosten zijn zo’n 14.500 euro.

De grootste hap uit de begroting wordt genomen door de vervanging van het asfaltsportveld door kunstgras. Dit gaat zo’n 130.000 euro kosten. Het huidige asfaltveld is dringend aan onderhoud toe en het asfaltveld is niet aantrekkelijk. Een kunstgrasveld zal  in de ogen van het college multifunctioneel zijn en aantrekkelijk voor de nieuwe gebruikers van de school en de buurt. Voor kleine kinderen komt er een veld met speelvoorzieningen aan de  Vos de Waelstraat. Omdat de ondergrond geen gemeentegrond is komen de kosten beheer en onderhoud voor rekening van de eigenaar en gebruikers van de grond. Hiervoor is zo’n 25.000 euro nodig. Op het plein van de Elbertschool komt een kruidentuin. Deze kan dan ook worden ingezet voor leerlingen uit Regionale Opvang Locatie. Beheer en onderhoud komt voor rekening van bewonersorganisatie de Groene Poort. De aanlegkosten zijn zo’n 11.000 euro. Bij de Elbertschool komen ook twee verplaatsbare banken. Er komen ook vier vuilnisbakken bij in de wijk, net als drie metalen palen voor bokszakken in de speeltuin aan de Lijnbaan.

Mozaïekbank

Bij het wijkcentrum wordt de plek van de mozaïekbank aangepast. Het kunstwerk is een ontmoetings- en verzamelplek geworden voor onder andere bezoekers aan de binnenstad. Door de direct omwonenden wordt veel (geluids-)overlast ervaren van gebruikers van de bank, die bij nader inzien op een te gevoelige locatie is geplaatst . Een paar meter van de woningen. Permanente inzet van handhaving is geen oplossing.

Het hele project moet de leefbaarheid, veiligheid, sociale cohesie en aandacht geven aan kwetsbare jongeren. Het college denkt dat de plannen bijdragen aan het realiseren van een levensloopbestendige buitenruimte, omdat de buitenruimte geschikt moet zijn voor Zwollenaren van alle leeftijden en fysieke condities. Mensen moeten veilig en comfortabel kunnen genieten van de wijk en buitengeluk kunnen vinden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen