Waar kun je als voetganger het beste lopen, links of rechts van de weg?

Links of rechts van de weg lopen is de vraag
Links of rechts van de weg lopen is de vraag
Foto: Pixabay

Het is een discussie die al jarenlang actueel is onder hardlopers. Maar iedere voetganger krijgt er mee te maken: waar kun je het beste lopen, aan de rechter of linkerkant van de weg.

Er heerst nogal eens verwarring waar een voetganger mag lopen als er langs de weg geen voet- of fietspad is. Verkeerskundige Freek Smit zeg hierover: ”De plaats op de weg voor voetgangers is geregeld in artikel 4 van het RVV. In principe loop je als voetganger altijd op de stoep of het voetpad. Als er geen stoep of voetpad is, mag je gebruikmaken van het fiets- of bromfietspad. Ontbreken die ook? Dan mag je op de uiterste zijde van de rijbaan lopen of in de berm.” Er is echter geen bepaling die voorschrijft of een voetganger links of rechts van de weg moet lopen. Sinds 1983 is deze uit het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens gehaald. In feite is de veiligste plek om te lopen afhankelijk van de wegindeling. De voetganger mag dus zelf kiezen welke kant het veiligste is.

In de meeste gevallen is links van de weg lopen het veiligst. Op deze manier kan de wandelaar het tegemoetkomend verkeer aan zien komen en zo nodig een stap opzij te doen. Wie rechts van de weg loopt ziet dat niet. In een onoverzichtelijke bocht is het meestal verstandiger om de buitenbocht te kiezen en in het donker de kant waar straatverlichting aanwezig is.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen