Mogelijke storting PFAS in de Kolk van Westerhuis doorn in het oog van het CDA

Jan Nabers
Jan Nabers
Foto: CDA Zwolle

Het CDA is verontrust over mogelijke storting van PFAS in de Kolk van Westerhuis. De CDA-fracties in Zwartewaterland en Zwolle komen in actie. De Christen Democraten stellen dat het effect op de volksgezondheid onduidelijk is en zetten daarom vraagtekens hierbij.

In een publicatie van het Ministerie van Infrastructuur en Water (2021) is de Kolk van Westerhuis aangemerkt als locatie waar met PFAS vervuilde grond gebruikt mag worden. Het is een diepe plas die in verbinding staat met (rijks)waterwegen, waaronder het Zwarte Water. In hetzelfde jaar is er door het RIVM geconcludeerd dat inwoners van Nederland teveel PFAS binnen krijgen via het voedsel en drinkwater en daardoor PFAS een gezondheidsrisico vormt.

Jan Nabers; fractievoorzitter van het CDA in Zwolle: “We zijn al jaren actief tegen gezondheidsbedreigende stortingen. In het verleden was dat aan de orde bij de Bomhofsplas en nu weer hier. We willen er zeker van zijn dat inwoners van Zwolle veilig zijn en dat de regio niet verontreinigd raakt met PFAS.” De fracties willen weten of de beide gemeenten bekend zijn met de mogelijke stortingen en of het kwalijke gevolgen heeft voor de gezondheid, waterkwaliteit en natuurkwalitieit. Verder wille ze weten wat de gevolgen zijn voor vissers die hun vis hier vangen. Ook wil het CDA in gesprek met een flink aantal organisaties met belangen in natuurkwaliteit.

Rudi van Zandwijk van CDA Zwartewaterland: “De locatie ligt weliswaar op het grondgebied van Zwolle, maar Zwartewaterland ligt stroomafwaarts. Ook voor Zwartewaterland kunnen er risico’s zijn.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen