Blessure Maurice Booij voorkomt Zwolse stunt bij het NK Zwaardvechten

Maurice Booij (links) in actie
Maurice Booij (links) in actie
Foto: Mars Swordfighting

De eerste van twee historische langzwaardtoernooien voor de Nederlandse Historical European Martial Arts Kampioenschappen dit jaar was er een met ups en downs voor Zwolse zwaardvechtclub Mars. In drie klassen maakten 10 Zwolse deelnemers hun opwachting. Ditmaal lag de focus meer op persoonlijke groei dan op eremetaal, maar de Zwolse zwaardvechters waren alsnog goed voor diverse verrassingen. Trainer/coach Maurice Booij had voor een geweldige stunt kunnen zorgen, maar raakte geblesseerd.

Alle ogen waren gericht Maurice Booij, vorig jaar derde, maar zijn deelname was niet vanzelfsprekend. Dit in verband met een elleboogblessure. Na lang wikken en wegen besloot Booij toch mee te doen, maar vocht het merendeel van de slagenwisselingen linkshandig. Een goede keuze en samen met goed afstandsspel, dominante overmeesteringen won Booij drie van de vier poulewedstrijden. Alleen tegen de latere winnaar Jerze de Reus werd op punten verloren. Toch leek een stunt in de maak, tot de laatste poulewedstrijd. Een steek werd door Booij niet goed genoeg geweerd en de stompe punt van het wedstrijdzwaard gleed op onfortuinlijke wijze via de greep van het zwaard onder de harde beschermende handschoen. De zachte binnenhandschoen bezweek en niet veel later moest Booij met drie hechtingen in zijn handpalm vanaf de zijlijn naar de finalerondes kijken.

Bij de vrouwen maakte debutante Kimberly Terburg een vliegende start en wist het tot de kwartfinale te schoppen, die met een nipt verschil verloren werd. Majken Driessen-Roelfszema, zij maakte na een jaar afwezigheid haar rentree op het nationale toneel, nu als nieuwe moeder, en pakte gelijk een vierde plek.

In de Open Langzwaard Divisie 2 waren mooie matches te zien van diverse Mars’ers, maar het meest opvallende resultaat kwam toe aan nieuwkomer Jeroen Aalders die hier tijdens zijn eerste toernooi op topniveau niet alleen uit de poulefase wist te komen, maar zelfs via een geslaagde achtste finale tot de kwartfinales wist door de stoten. In de topklasse,

Open Langzwaard Divisie 1, maakten twee nieuwe namen hun debuut. Als gevolg van hun successen in de tweede divisie kwamen Mars’ers Jeroen Terpstra en David van der Laan (brons-winnaar bij de vorige editie) voor het eerst uit in deze klasse. Het werd al snel duidelijk dat de mannen nog moeten acclimatiseren en voor beiden eindigde het avontuur dan ook in de poulefase.

Toch kijkt trainer/coach Maurice Booij met trots terug op de geleverde prestaties. ‘‘Het zou een slecht teken zijn voor de sport als we zonder tegenstand konden doorstoten naar de top. De stijgende lijn van onze mensen kan ik alleen maar positief noemen. Voor een club die eigenlijk pas sinds de corona-stop serieuze wedstrijdambities toont doen we het volgens mij helemáál niet gek.’’ En over zichzelf: ”Het uitvallen was wel zuur, de wedstrijden gingen juist best wel lekker. Maar ik denk dat dit een heel leerzaam toernooi is geweest, voor de club en voor mezelf, en ik put een boel vertrouwen uit het feit dat het zelfs linkshandig nog zo goed ging. Met alle ontwikkelingen binnen Mars is onze medaillejacht nog maar net begonnen.”

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen