Bestrijders waterschap jagen met quads op muskusratten

Foto: Waterschap Drents Overijsselse Delta

Steeds vaker worden quads ingezet door muskusrattenbestrijden van Waterschap Drents Overijsselse Delta om te jaren op muskusratten. De quad zal steeds vaker worden ingezet omdat de arbeidsomstandigheden van dit vak vaak zwaar is.

De muskusrattenbestrijders kunnen op een quad gemakkelijker en sneller afspeuren op zoek naar de holen van de ratten, ook kunnen de vangmiddelen beter worden gecontroleerd. In het verleden gebeurde dit vaak lopen. “Doordat  het aantal muskusratten de laatste jaren sterk is gedaald, komen we soms dagen geen aanwijzingen tegen van de aanwezigheid van muskusratten en hoeven we dus geen klemmen te zetten, zegt teamleider Muskusrattenbestrijding Johan Goos. “Dit jaar komen we mogelijk onder de 1000 vangsten uit voor ons hele werkgebied, tien jaar geleden zaten we nog op ruim 18.000 vangsten.”

Geen overlast

Het waterschap beschikt inmiddels over 14 quads. Deze worden het hele jaar door ingezet. Goos: “Hierbij houden wij rekening met het vee in het land en de staat van het gewas. We doen er alles aan om geen overlast te veroorzaken. Ook in het groeiseizoen zetten we de quads in. De praktijk leert dat onder normale omstandigheden het gebruik van de quad in het groeiseizoen niet belemmerend werkt voor het goed afmaaien van het gras. Na het maaien kun je niet zien dat er een quad heeft gereden.”

Muskusratten worden gevangen, omdat ze gangenstelsels en holen graven in dijken en oevers. Deze raken daardoor verzwakt en kunnen (deels) instorten. De ‘waterkonijnen’, zoals de dieren ook worden genoemd, eten waterplanten en landbouwgewassen. “Bestrijding is nodig voor onze veiligheid. Nederland ligt voor ruim 60% onder de zeespiegel. Om de populatie terug te dringen, is dit in ons land bij wet geregeld.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen