Fietsburgemeester Marijn de Vries en wethouder Gerdien Rots benadrukken belang goed en veilig fietsen

Wethouder Gerdien Rots en fietsburgemeester Marijn de Vries
Wethouder Gerdien Rots en fietsburgemeester Marijn de Vries
Foto: Pedro Sluiter

Het belang dat kinderen veilig en goed kunnen fietsen is essentieel. Dat benadrukken de Zwolse fietsburgemeester Marijn de Vries en wethouder Gerdien Rots nog maar een keer. Een onderdeel hiervan zijn de praktische verkeersexamens. Dit jaar deden zo’n 2000 kinderen het verkeersexamen daarop is Gerdien Rots enorm trots.

”Het belang voor kinderen is fietsen, fietsen en nog eens fietsen. Het is daarom van belang om aandacht te besteden aan het veilig deelnemen aan het verkeer”, zegt wethouder Gerdien Rots.  “Tips en hulp van ouders, maar ook de verkeerslessen op school helpen daarbij. Een groot deel van deze groep leerlingen gaat binnenkort naar het voortgezet onderwijs. Dit betekent vaak dat zij iets verder fietsen dan naar de basisschool. De verkeerslessen en het examen zijn ook hierop een goede voorbereiding”.

Tijdens het praktisch verkeersexamen wordt getoetst of de kinderen de theorie, die zij tijdens de verkeerslessen op school hebben geleerd, ook in de praktijk kunnen brengen. De kinderen leggen hiervoor op de fiets een route in Zwolle af. Eerder deden zij op school al het landelijke theoretische examen.

Fietsburgemeester Marijn de Vries: “We hebben in Nederland een prachtige, wereldberoemde fietscultuur. Die willen we natuurlijk graag houden. Uit landelijke cijfers blijkt echter dat een derde van de basisschoolkinderen in Nederland nooit op de fiets naar school gaat, en daardoor ook vaak niet goed kan fietsen. Het is daarom erg belangrijk aandacht te besteden aan fietsen en fietsvaardigheid. Dat gaat in Zwolle supergoed, en daar ben ik als fietsburgemeester heel erg trots op.”

Samen de schouders eronder

Wethouder Gerdien Rots: “Bij het verkeersexamen zijn veel vrijwilligers betrokken. En dat maakt het extra bijzonder, want het laat zien dat we verkeersveiligheid samen belangrijk vinden en alle 2000 basisschoolleerlingen willen supporten om nog meer veilige fietskilometers te maken”.

Het examen wordt georganiseerd en uitgevoerd door Tref-ik verkeersadvies in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland. Het examen is mede mogelijk dankzij een financiële bijdrage van provincie Overijssel en gemeente Zwolle.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen