Herdenking oorlogsslachtoffers in Ter Pelkwijkpark dit jaar drukker dan ooit

Drukker dan ooit tijdens de dodenherdenking
Drukker dan ooit tijdens de dodenherdenking
Foto: Redactie

Het was dit jaar drukker dan ooit bij de herdenking van de oorlogsslachtoffers in het Ter Pelkwijkpark. Loco-burgemeester Dorrit de Jong en loco-commissaris van de Koning, Eddy van Hijum vervingen burgemeester Peter Snijders en commissaris van de Koning Andries Heidema die in Amsterdam waren bij de Nationale Herdenking op de Dam.

Of het te maken heeft met het gewapende conflict in Oekraïne is niet te zeggen, maar het was aanmerkelijk drukker in het Ter Pelkwijkpark waar vele duizenden mensen zich hadden verzameld. Een groot aantal had daarvoor ook meegelopen in de Stille Omgang. Burgemeester Peter Snijders en commissaris van de Koning Andries Heidema waren er niet bij. Zij waren eerst in Amsterdam om vervolgens af te reizen naar Wageningen voor het ontsteken van het Bevrijdingsvuur dat de afgelopen nacht naar Zwolle is gebracht.

Zoals ieder jaar is de herdenking indrukwekkend. Niet alleen de Stille Omloop, maar zeker de ‘gedragen stilte’ tijdens de bijeenkomst. De woorden, het spelen van de taptoe en zeker de twee minuten intense stilte om 20.00 uur. De kransen bij het monument werden gelegd door Dorrit de Jong en Eddy van Hijum namens de gemeente Zwolle en de provincie Overijssel. Gedichten werden voorgelezen door stadsdichter Bauke Vermaas en Eva van ’t Klooster.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen