Burgemeester Peter Snijders onthult gedenkteken voor oorlogsslachtoffers op Kranenburg

Foto: Redactie

Burgemeester Peter Snijders onthult op 4 mei een centraal gedenkteken voor alle oorlogsslachtoffers die in Zwolle zijn begraven. Het gaat om 51 oorlogsgraven op begraafplaats Kranenburg, waarvan 9 commonwealthgraven zijn. Verder zijn er 27 oorlogsgraven, waarvan 15 burgergraven en elders in de stad zijn nog 33 graven van oorlogsslachtoffers.

Het centrale gedenkteken komt vanuit de behoefte om meer aandacht te geven aan de oorlogsgraven in de stad. Het is een aanvulling op lokale initiatieven in de stad, zoals de lichtjestocht op kerstavond, waarmee alle oorlogsslachtoffers worden herdacht die in Zwolle zijn begraven.

Burgemeester Peter Snijders: “Het is mooi te zien dat ook nu, bijna 80 jaar na de Tweede Wereldoorlog, er zo veel aandacht is voor de oorlogsgraven in onze stad. Wij geven daar als gemeente – naast de initiatieven die er al zijn op diverse plaatsen en tijden – nu invulling aan met een gedenkteken op begraafplaats Kranenburg, waar de meeste oorlogsgraven zijn.”

Onthulling

Burgemeester Snijders onthult het gedenkteken op Kranenburg op 4 mei. Hij doet dat samen met Gerrit Tensen, een nabestaande van twee Zwolse oorlogsslachtoffers. Aansluitend zal wethouder Arjan Spaans samen met beheerder Bert Pierik het gedenkteken voor oorlogsgraven op particuliere begraafplaats Bergklooster onthullen en er bloemen leggen.

Met de jaarlijkse bloemlegging bij het gedenkteken op 4 mei wil de gemeente ook alle andere oorlogsgraven herdenken die elders in Zwolle nog aanwezig zijn, inclusief de Joodse oorlogsgraven. In lustrumjaren legt de burgemeester bloemen op Kranenburg. De wijkwethouders doen dat dan op de overige begraafplaatsen.

QR code

De gemeente heeft de vrijwilligers van de lichtjesroute bereid gevonden hun kennis in te zetten voor het laden van een QR code die bij alle begraafplaatsen komt. Daarmee wordt de informatie over de oorlogsgraven voor iedereen toegankelijk.

Oorlogsgraven en monumenten

Zwolle kent negen oorlogsmonumenten, die allemaal door een school zijn geadopteerd. Daar vinden door het jaar heen herdenkingen plaats. Veteranen ondersteunen die herdenkingen bij de door scholen geadopteerde oorlogsmonumenten. Zij laten de kinderen graag zien dat de mensen die bij het eigen monument worden herdacht soms verderop in de stad begraven liggen. De scholen die daarvoor belangstelling hebben kunnen oorlogsgraven adopteren.

.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen