Veertien Zwollenaren Koninklijk onderscheiden

Foto: Gemeente Zwolle

Burgemeester Peter Snijders tijdens de Lintjesregen 2023 aan veertien Zwollenaren een Koninklijke onderscheiding uit. Deze Zwollenaren ontvingen hun lintje als blijk van waardering omdat zij zich op een bijzondere en vaak vrijwillige basis inzetten voor de samenleving.

Mevrouw Door Kinket – Ester (79 jaar)
Mevrouw Door Kinket – Ester zet zich al bijna dertig jaar in voor haar medemens. Eerst bij ziekenhuis De Weezenlanden, later bij Driezorg De Rivierenhof en IJsselheem.

De heer Jan van der Veen (64 jaar)
De heer Jan van der Veen is een sociaal-maatschappelijk betrokken man. Hij zet zich al meer dan 25 jaar belangeloos in voor de samenleving. Voornamelijk in kerkelijk verband maar ook het speciaal onderwijs mocht op zijn inzet rekenen.

Mevrouw Suze aan het Rot – Ripke (74 jaar)
Mevrouw Suze aan ’t Rot – Ripke is een warme, zorgzame vrouw die voor iedereen in haar omgeving klaarstaat. Nog maar kort werkzaam in de zorg werd zij op jonge leeftijd al afgekeurd wegens aanhoudende rugklachten. Een enorme desillusie. Na een risicovolle, maar succesvolle operatie ging zij op latere leeftijd alsnog aan de slag in de zorg: als vrijwilliger. Het is tekenend voor haar doorzettingsvermogen en voor haar hart voor de zorg.

De heer Meine Boonstra (60 jaar)
Meine Boonstra is een begrip in Zwolle. Vanuit zijn feestwinkel in Assendorp maakt hij Zwolle en de omgeving een beetje mooier. Hij weet van iedere gelegenheid een feestje te maken en zijn winkel is dan ook niet meer weg te denken uit het Zwolse en de regio. Maar Zwolle kent Meine Boonstra sinds 1998 ook als Stads-Sinterklaas en eigenlijk de enige echte Sint. Meine Boonstra draagt, samen met zijn Sinterklaasmuseum en zijn rol als Sinterklaas in Zwolle, bij aan een eeuwenlange traditie in onze samenleving.

Mevrouw Geertj) Poessé – Leeuw (79 jaar)
Omkijken naar een ander staat hoog in het vaandel bij Mevrouw Geertje Poessé – Leeuw. Al jaren staat zij haar omgeving met raad en daad bij. Dat doet zij voor de kerk, zorginstelling Het Zand en haar naasten. In haar vrijwilligerswerk kan zij haar creativiteit en zorgzaamheid kwijt. Geertje Poessé is de stille maar drijvende kracht op de achtergrond die voor veel mensen het leven een beetje mooier maakt.

Mevrouw Fieke van ’t Riet (73 jaar)
Fieke van ’t Riet is een sociaal-maatschappelijk vrouw. Bovendien is zij een zeer gedreven en ondernemende vrouw die voor andere vrouwen een voorbeeld is en een bron van inspiratie. Al decennialang zet zij zich in voor een gelijkwaardige samenleving met ruimte en oog en oor voor iedereen.

De heer Geert Jan den Hengst (52 jaar)
Geert Jan den Hengst werkte als leerkracht in het voorgezet speciaal onderwijs voor moeilijk lerende en opvoedbare jongeren. In 1999 slaat echter het noodlot toe, als hij op 29-jarige leeftijd de diagnose Multiple Sclerose krijgt. Een allesbepalende diagnose. Geert Jan den Hengst is veerkrachtig en gaat niet bij de pakken neerzitten. Hij sluit zich aan bij vrijwilligersorganisaties als Zwolle Doet, schrijft blogs en columns voor Stichting MEE, Toegankelijk Zwolle en Vinexpress Stadshagen. Schrijven wordt zijn passie. Als ervaringsdeskundige zet hij zich bovendien vrijwillig in voor een toegankelijke en inclusieve samenleving.

De heer Peter Buter (83 jaar)
Peter Buter heeft zich altijd hard gemaakt voor een verkeersveilige samenleving. Na een jarenlange carrière als verkeersadviseur van de Provincie Overijssel ging Peter Buter in 1998 met pensioen. Al tijdens zijn werkzame leven sloot hij zich buiten werktijd aan bij de Zwolse afdeling van Veilig Verkeer Nederland (VVN). Vanuit een burgerplicht en buitengewone interesse wil hij bijdragen aan een veilige omgeving. In de functie van penningmeester heeft hij vanaf 1976 VVN Zwolle groot gemaakt. Peter Buter overlegde met sponsoren en investeerders, bewaakte de projectfinanciën en zorgde voor een financieel gezonde organisatie.

De heer Jan Sier (76 jaar)
De heer Jan Sier is een sterke en verbindende persoonlijkheid. Sinds 2014 is hij op vrijwillige basis betrokken bij Alzheimer Nederland als voorzitter van de afdeling Flevoland. Naast voorzitter is hij ook belangenbehartiger en heeft hij een goede ingang bij diverse gemeenten om een dementievriendelijke gemeenschap te realiseren. Door zijn inzet staat dementiezorg in Flevoland meer dan ooit op de kaart.

De heer Dirk Jan van Swaay (66 jaar)
Dirk Jan van Swaay heeft duurzaamheid en zorgzaamheid hoog in het vaandel staan, zowel als Managing Director Sustainable lnvestments bij ING als daarbuiten op vrijwillige basis. Met zijn visie op duurzaamheid was hij zijn tijd ver vooruit. Hij vervulde in zijn werk een leidende rol in het bijeen brengen van private en publieke partijen waardoor bij ING talloze initiatieven in Nederland en daarbuiten concreet vorm kregen. Zo stond hij aan de wieg van Ebusco voor openbaar elektrisch busvervoer en Zero Emission Services voor een uitstootvrije binnenvaart.

De heer Paul ter Wal (64 jaar)
Paul ter Wal is een veelzijdig en bevlogen mens. Hij is een internationaal erkend expert op het gebied van werk en gezondheid en voormalig advocaat.
En bovenal een begenadigd spreker. Iets wat hem in zijn internationale loopbaan als zelfstandig ondernemer op vele fronten van pas komt en waar hij buiten zijn werk, letterlijk ‘werk van heeft gemaakt’. Door het oprichten van de zogenaamde Professional Speakers Association in Nederland en recent zelfs de Virtual Speakers Association International.

De heer Jan Nijhuis (65 jaar)
Jan Nijhuis zet zich naast zijn werk als directeur van ROC Landstede Groei Opleidingen bestuurlijk vrijwillig in voor de Zwolse samenleving, in het bijzonder op het gebied van de (gehandicapten)sport. Al in 1983 werd Jan Nijhuis lid van Sportvereniging Zwolle. Aanvankelijk als speler in het eerste team en inmiddels als speler van walking footbal. Binnen de vereniging manifesteert hij zich als een allround en betrokken vrijwilliger. Een die de lijnen kort houdt en dicht bij de mensen staat. Hij zet zich in als barmedewerker, organisator van diverse evenementen, medewerker van het clubblad en jeugdleider. Zeven jaar lang was hij tevens voorzitter, een periode waarin er een kunstgrasveld en promotie naar de 2e klasse kwam. In zijn huidige hoedanigheid van voorzitter van Sportpark Marslanden onderhoudt hij nauwe contacten met SV Zwolle en dat levert een win-winsituatie op.

De heer Peter Vader (66 jaar)
Peter Vader is een bijzonder sociaal-maatschappelijk ondernemer met een groot hart voor Zwolle, die zijn loopbaan begon bij stichting CliniClowns Nederland. Peter Vader verstaat het vak van clown, omdat hij zowel qua inborst als uitstraling alle eigenschappen van een echte clown bezit en laat zien. Als CliniClown van het eerste uur legde hij mede het fundament onder de methodiek voor het spelen in het ziekenhuis. Ook was hij actief betrokken bij de ontwikkeling van verschillende andere spelvormen, zoals het Zintuigenrijk, het CliniClowns College, CliniClowns online en het Klein Zintuigen Orkest. Als artistiek leider en lid van het managementteam leverde hij tevens een grote bijdrage aan de ontwikkeling van de organisatie zelf. Het typeert hem dat hij naast zijn managementtaken bleef optreden als clown.

De heer Michiel Verhagen (73 jaar)
De heer Michiel Verhagen is een sociaal-maatschappelijk betrokken man met een brede belangstelling. Opgeleid als kinderrevalidatie-arts werkte hij jarenlang bij revalidatiecentrum Vogellanden in Zwolle. Vanwege longproblemen liet hij zich in 2001 omscholen tot kwaliteitsmedewerker. Zijn grote affiniteit met de zorg blijkt uit zijn vrijwillige activiteiten voor de Phelps Stichting en Stichting de Zonnesteen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen