Veelbelovende proef: wolpellets van Zwolse schapen helpen bij duurzaam aanplanten van nieuwe bomen

Wethouder Arjan Spaans
Wethouder Arjan Spaans
Foto:

Het kan zijn dat zogenaamde wolpelletjes het geheim zijn om bomen beter bestand te maken tegen langdurige droogte. De pellets van wol zorgen er voor dat water in de bodem langer wordt vastgehouden. Ook geven ze langzaam extra voedingsstoffen af. De wolpellets zijn gemaakt van de wol van de Zwolse schaapskudde.

In samenwerking de ROVA is gemeente Zwolle een proef gestart met wolpellets bij de aanplant van bomen. Wolpellets zijn kleine korrels van wol die lijken op het krachtvoer voor (huis)dieren. Zw zijn gemaakt van wol van de Zwolse schaapskudde. Hiermee wordt gezorgd voor een circulaire aanpassing van wol. Doordat er wereldwijd een overschot aan wol is, kunnen de Nederlandse schaapsherders hun wol slecht verkopen. Door de wol samen te persen tot wolpellets ontstaat er een nieuw product.

Wethouder Arjan Spaans strooide, onder toeziend oog van een aantal schapen uit de schaapskudde, wolpellets bij een nieuwe boom aan de Sibeliusstraat in de wijk Holtenbroek. Hij zegt: als wethouder Beheer Openbare Ruimte en Duurzaamheid: “Het toepassen van de wolpellets is niet uniek. Wat wel bijzonder is, is dat de wolpellets die we gebruiken van onze eigen schaapskudde afkomstig zijn. Door de verkoop van de wolpellets kan de schaapskudde een eerlijke boterham verdienen en voegen we weer een duurzaam en circulair product toe aan onze stad.”

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen