Canadese ambassadeur Lisa Helfand bij 78e herdenking van de bevrijding van Zwolle

Foto: Google Maps

Het is inmiddels 78 jaar geleden dat de Zwolse bevrijder Leo Major de stad in trok. De Canadese ambassadeur Lisa Helfand is dit jaar aanwezig om op 14 april dit te herdenken bij het monument in het Ter Pelkwijkpark. Leerlingen van de Koningin Emmaschool en Geert Groteschool zijn hierbij aanwezig.

De herdenking begint om 11.00 uur bij het monument in het Ter Pelkwijkpark. De leerlingen van de Koningin Emmaschool en Geert Groteschool zijn hierbij aanwezig. Het monument in het Ter Pelkwijkpark is het centrale oorlogsmonument in Zwolle. Daarna opent burgemeester Peter Snijders om 11.45 uur samen met Bas van den Berg als voorzitter van de Veteranen Vereniging Zwolle het witte anjerperk aan de Potgietersingel als afsluiting van de plechtigheden.

Ter Pelkwijkpark

Het centrale oorlogsmonument van Zwolle in het Ter Pelkwijkpark werd in 1950 geplaatst ter nagedachtenis aan alle gevallenen in Zwolle en Zwollerkerspel en in 1987 geadopteerd door de Geert Groteschool en de Koningin Emmaschool. Het ontwerp is van beeldhouwer Titus Leeser en bestaat uit een muur met een mannenfiguur. Op de muur staat “Gedenkt het leed – maar niet om stil te staan. Gedenkt de schande – maar om voort te gaan.”

Opening Witte Anjer Perk

Het Nationaal Comité Veteranendag heeft Nederlandse gemeenten opgeroepen hun veteranen te eren en waarderen met een speciaal Witte Anjerperk. Aan de Potgietersingel is een perk ingeplant met witte anjers in combinatie met rode en blauwe bloemen, de kleuren van onze nationale vlag. Alles staat in bloei op 5 mei en de Nederlandse Veteranendag op de laatste zaterdag van juni. Burgemeester Peter Snijders opent het perk samen met Bas van den Berg. Leerlingen van de beide basisscholen en Lisa Helfand, de Canadese Ambassadeur, zijn bij de opening betrokken. Stadsdichter Bauke Vermaas draagt voor de gelegenheid een gedicht voor.

  • Alle oorlogsmonumenten in Zwolle zijn geadopteerd door basisscholen. Deze scholen organiseren jaarlijks een herdenkingsplechtigheid bij ‘hun’ monument op de datum die aanleiding was voor oprichting van dat monument. De herdenkingen worden ondersteund door Vereniging Veteranen Zwolle.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen