Zwolle wil meer ruimte voor cultuur en creativiteit

De picknickbank van meubelmakerij Swalue
De picknickbank van meubelmakerij Swalue
Foto: Meubelmakerij Swalue

Zwolle gaat meer doen met creativiteit en cultuur in de buitenruimte. Dat kan de stad nog aantrekkelijker maken. Daarmee gaat een grote wens van inwoners, ondernemers en mensen uit de creatieve- en cultuursector in vervulling. Want uit gesprekken met hen bleek dat er veel behoefte is om in de openbare ruimte creatief te zijn en te experimenteren.

De gemeente biedt daarom meer ruimte aan tijdelijke creatieve initiatieven: placemaking. Van die dingen die de stad nog leuker en gezelliger maken. Dingen waar veel mensen plezier aan beleven en die plekken tot leven brengen. Onverwacht, grappig, kleurrijk of confronterend. Bekende voorbeelden zijn pop-uprestaurant Bennies en de picknickbank vormgegeven door Zwolse ontwerpers.

Er zijn vooral mogelijkheden in de binnenstad, de Nieuwe Veemarkt, het Noorderkwartier en de Spoorzone omdat hier gebiedsontwikkelingen zijn en veel bezoekers komen. Op de website www.zwolle.nl/leukleukleuk staat een uitgebreid overzicht van alle locaties.

Iedereen die een creatief idee heeft voor de openbare ruimte in de stad kan dat indienen. Medewerkers van de gemeente nemen dan contact op om het idee te bespreken. Zij kijken naar de haalbaarheid en of het past bij het gebied.

De indiener betrekt zelf omwonenden bij het idee. Het is belangrijk om te achterhalen of zij achter het idee staan of niet. De gemeente kan meedenken over de aanpak hiervan en aanwezig zijn bij ontmoetingen.

De indiener regelt zelf de financiering van de uitvoering van het idee. De gemeente kan helpen door te kijken of cofinanciering mogelijk is.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen