Zwolle vernieuwt APV: nieuwe regels voor alcoholgebruik, messen en een gamecenter in de stad

Foto: Pixabay

De Zwolse Algemene Plaatselijke Verordening (APV) wordt weer up-to-date gemaakt. Er komen een aantal nieuwe regels voor alcoholgebruik, messen en ook gamecenter. Met het actualiseren van de APV uit 2021 wordt ingespeeld op een aantal nieuwe ontwikkelingen.

Er worden nieuwe regels toegevoegd. Het gaat om alcoholgebruik, waarmee happy hours worden verboden, het hebben van een mes op zak en het geven van mogelijkheden voor gamecenter in de stad.

De APV wordt regelmatig herzien, bijvoorbeeld naar aanleiding van nieuwe wetten of omdat regels in de praktijk anders blijken uit te werken dan vooraf gedacht. Maar ook nieuwe ontwikkelingen in de stad en samenleving vragen soms om (nieuwe) spelregels.

Zwolle wil een gezonde, veilige en leefbare stad zijn en een gezonde leefstijl bevorderen, onder meer door overmatig drankgebruik te ontmoedigen. Daarom willen B en W happy hours in de horeca verbieden. Deze maatregel is opgenomen in het gemeentelijke preventie- en handhavingsplan dat het college tegelijk met de APV heeft vastgesteld en voorlegt aan de gemeenteraad. Het preventieplan komt voort uit de nieuwe Alcoholwet, net als het horecasanctiebeleid. Daarmee is voor iedereen helder hoe er wordt opgetreden bij overtredingen.

De Alcoholwet verbiedt proeverijen bij slijters, maar geeft gemeenten ruimte om vrijstelling te verlenen. B en W hebben in overleg met de Zwolse horeca in de APV voorwaarden opgenomen om zulke (betaalde) proeverijen mogelijk te maken. Beide plannen zijn besproken met partners in de stad op het gebied van onder meer jeugd, veiligheid en horeca.

Ook in Zwolle ziet de politie steeds vaker dat jongeren met een mes op zak lopen. De nieuwe APV maakt het mogelijk voor de burgemeester om openbare plekken aan te wijzen waar het verboden is om – op zichzelf legale – messen of andere voorwerpen waarmee je kunt steken bij je te dragen. De aanwijsbesluiten zullen na de vaststelling van de APV verder uitgewerkt worden.

Gamecenter

De afgelopen jaren hebben zich verschillende initiatiefnemers gemeld met plannen voor een gamecenter, een hal met fun and gaming, al dan niet in combinatie met horeca. Tot nu toe konden die plannen alleen worden beoordeeld op basis van een bestemmingsplan: het past wel of het past niet. De gemeente verwacht dat een gamecenter aantrekkelijk is voor jongeren en daarom iets toevoegt, maar wil beter kunnen sturen op de komst ervan. Daarom wordt het nu verplicht om een vergunning aan te vragen voor de vestiging van zo’n hal.

B en W stellen voor om vooralsnog ruimte te bieden voor maximaal één gamecenter in het centrum van Zwolle. Daar zijn alleen behendigheidsautomaten toegestaan, zoals flipperkasten of games waarmee je geen geld kunt winnen, maar wel extra speeltijd. Kansspelautomaten, zoals fruitautomaten, of kermisautomaten, waar je prijzen of waardebonnen kunt winnen, zijn niet toegestaan in een gamecenter. Dit om te voorkomen dat minderjarige Zwollenaren meedoen aan kansspelen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen