Herdenking monument Meppelerstraatweg

Foto:

Leerlingen van groep 7 en 8 van basisschool De Springplank verzorgen op vrijdag 31 maart om 10.30 uur een herdenkingsplechtigheid bij het monument aan de Meppelerstraatweg. Dit ter nagedachtenis aan vijf inwoners afkomstig uit Zwolle, Kampen en Lutten die op 31 maart 1945 wegens een verzetsdaad werden terechtgesteld. Wethouder Gerdien Rots legt namens gemeente Zwolle een bloemstuk.

Kort voor 10.30 uur verzamelen de leerlingen van groep 7 en 8 zich bij het monument aan de Meppelerstraatweg. De schoolleiding spreekt een woord van welkom, “The Last Post”  wordt gespeeld, gevolgd door een minuut stilte. Daarna wordt het Wilhelmus gespeeld en worden de vlaggen gehesen. Wethouder Gerdien Rots legt namens de gemeente Zwolle bloemen bij het monument, gevolgd door de kinderen van De Springplank en nabestaanden. De schoolleiding spreekt een afsluitend woord waarmee de plechtigheid wordt beëindigd.

Het monument aan de Meppelerstraatweg werd in 1963 geplaatst en in 2008 door basisschool De Springplank geadopteerd. Het monument is uitgevoerd in kunststeen en bestaat uit een kruis en vijf boomstammen met daarop de namen van de slachtoffers.

Alle oorlogsmonumenten in Zwolle zijn geadopteerd door basisscholen. Deze scholen organiseren jaarlijks een herdenkingsplechtigheid bij ‘hun’ monument op de datum die aanleiding was voor oprichting van dat monument. De herdenkingen worden ondersteund door Vereniging Veteranen Zwolle.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen