Gemeente Zwolle en ROVA planten 400 klimaatbomen voor vergroten biodiversiteit

De schop gaat in de grond voor het planten van de eerste boom
De schop gaat in de grond voor het planten van de eerste boom
Foto: Gemeente Zwolle

Wethouder Arjan Spaans nam de schop in de hand om de eerste van zo’n 400 speciaal geselecteerde klimaatbomen te planten. De eerste ging aan de Klooienberglaan de grond in. De bedoeling is dat de bomen de biodiversiteit gaat vergroten.

“We merken dat ons klimaat snel verandert. Warme zomerdagen, lange periode van droogte en hevige buien maken we steeds vaker mee. Bomen in onze buitenruimte zijn daardoor ook steeds belangrijker. Want bomen brengen verkoeling, houden water vast en zijn voedselbron voor insecten en vogels. Bomen dragen ook bij aan ons buitengeluk. Met het planten van klimaatbomen versterken we de biodiversiteit en maken we tegelijkertijd onze stad prettiger om te wonen, werken, sporten en recreëren voor nu en in de toekomst”, legt wethouder Arjan Spaans uit.

Een klimaatboom is een boom die verkoeling brengt op een warme zomerdag én goed tegen hitte en droogte bestand is. Aan de Klooienberglaan plantte wethouder Spaans een kersenboom (Prunus mahaleb) die van oorsprong uit het midden en zuiden van Europa komt. Met het veranderende klimaat is de verwachting dat dit soort bomen in de toekomst beter zullen gedijen in onze stedelijke omgeving. De gemeente Zwolle en ROVA gaan steeds meer van dit soort bomen toepassen. Spaans: “Hier beginnen we klein mee. Zodoende doen we ervaring op met de nieuwe soorten. Toch blijven we ook met name trouw aan de inheemse bomen die goed zijn voor de biodiversiteit zoals we die kennen in Nederland.”

Locatie bepaalt boomsoort

Afhankelijk van de plek wordt een keuze gemaakt voor een inheemse of uitheemse boomsoort. Ferry Benjamins, Inkoper werkvoorbereiding bij ROVA: “Ondanks dat er veel groen staat in de omgeving van de Klooienberglaan kan het hier zomers tussen de portiekflats behoorlijk warm worden. Een goede plek dus voor een klimaatboom. Op de meer warme en drogere plekken, zoals deze locatie, planten we een meer zuidelijke soort.” Voor dit jaar is een selectie gemaakt van in totaal 17 soorten. De meeste van deze soorten hebben een grote waarde voor biodiversiteit doordat er de bloesem of vruchten aan de boom zitten die waardevol zijn voor insecten en vogels.

Deltaplan biodiversiteitsherstel

De gemeente Zwolle en ROVA zijn partner van het Deltaplan Biodiversiteitherstel. Alle partners van het deltaplan zetten zich in om biodiversiteitsherstel in de praktijk te realiseren. Het versterken van de biodiversiteit vinden de gemeente en ROVA belangrijk omdat iedereen als mens afhankelijk is van de biodiversiteit. Om de biodiversiteit te versterken heeft Zwolle een aantal kansen benoemd. Eén van die kansen is de aanplant van 400 speciaal geselecteerde bomen op verschillende plekken in de stad. Dit jaar worden hiervan de eerste 59 geplant.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen