Ongelooflijke binnenkomst van BBB in het provinciebestuur Overijssel: 17 zetels

Lijsttrekker Carla Evers (BBB)
Lijsttrekker Carla Evers (BBB)
Foto: Boerburgerbeweging

Volgens de prognoses boekt het BBB van Caroline van der Plas een megaoverwinning. Ze zou met 17 zetels de bestuurlijke macht in Overijssel over gaan nemen. De exitpolls weten geen raad met deze overwinning.

Het zijn prognoses en vannacht moet blijken of het klopt, maar de tendens is dat Overijssel massaal op BBB heeft gestemd. Maar liefst 31 procent van de stemmen gingen naar de partij van de Deventerse Caroline van de Plas en lijsttrekker Carla Evers. Ze kan haar geluk niet op. En dan blijkt ineens de diepe kloof tussen de Randstad en het Overijsselse. De mensen in Overijssel pikken de randstedelijke arrogantie met meer en stemden massaal op de ’tegenbeweging’, daar waar boer en burger centraal staan. BBB vaagde partijen als het CDA (halvering) en Forum voor Democratie helemaal weg. CDA reduceert met vier zetels en FVD ging van 13.3 procent naar 2.7 procent. En daarmee is de winnaar van vier jaar geleden gereduceerd tot een partij in de marge en dat zal vraagtekens zetten bij partijleider Thierry Baudet. Alle gevestigde partijen verloren. Naast BBB was er alleen winst voor JA21 (3.3 procent) en Volt met 2.7 procent.

Stikstof

Met de uitslag wordt de Haagse politiek afgerekend op het stikstofbeleid. Overijssel pikt het niet dat de boeren massaal moeten inleveren. Het stikstofbeleid moet in Overijssel anders dan dat de coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie willen.

Het is uiteraard een exitpoll, later vanavond wordt de echte uitslag bekend

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen