Column Marijn de Vries en verhaal Volkskrant schudt mentaliteit sportjournaille flink op

Fietsburgmeester Marijn de Vries
Fietsburgmeester Marijn de Vries
Foto: Gemeente Zwolle

In de jaren ’90 van de vorige eeuw belde een voormalig schaats- en wielerjournalist trots met de redactie met de mededeling dat hij ”nu alle vrouwen van de schaatsploeg had geneukt.” Toentertijd werd er nog een beetje lacherig over gedaan en daarmee afgedaan. Na de column van wielerjournalist en fietsburgemeester van Zwolle Marijn de Vries en het verhaal over de sportredactie van de NOS in de Volkskrant komen zaken anno 2023 in een ander daglicht te staan.

Dat twee mensen vrijwillig met elkaar het bed delen is geen enkel probleem. Er zijn tal van voorbeelden bekend en ook dat het testosterongehalte in de sportjournalistiek nogal hoog is, is geen verrassing. In de vorige eeuw gold het credo ‘Wat gebeurt tijdens de spelen blijft op de spelen’. Er werd hoegenaamd niet over gesproken terwijl iedereen van iedereen zo ongeveer wist in welk bed wie het met wie deed. Een ding werd duidelijk en dat is dat sportjournalisten én sporters niet van steen zijn. En dat is inmiddels behoorlijk veranderd. Dat mensen het bed delen…, maar grensoverschrijdend gedrag is wat anders.

Vunzige taal

De wielercommentator, waar Marijn de Vries over spreekt in haar column in NRC, die vunzige praatjes heeft en zijn veroveringen bespreekt met een vrouw, en ook wie nog op zijn ’to do-lijst’ staan en dat dan ook nog blijkt dat De Vries zelf op die lijst staat; gaat alle perken te buiten. Het is De Vries te prijzen dat ze geen naam noemt in haar column, maar het was vrij gemakkelijk te achterhalen om wie het zou moeten gaan. Inmiddels is ook een klacht ingediend bij de NOS tegen wielerverslaggever Danny Nelissen. Hij is de neef van de bewierookte Jean Nelissen en voormalig wielrenner. In haar column steekt het haar dat ze in 2016, het jaar van de voorvallen, en ook in 2022 klachten bij de directie van NOS Sport heeft ingediend en dat er niets mee is gedaan. In haar column beschrijft De Vries dat zij tijdens de Tour de France van 2016 drie weken lang deel uitmaakte van het NOS-programma De Avondetappe op locatie. Volgens een schema reed zij iedere dag in een auto met een collega die vulgaire taal uitsloeg. Na een melding bij een eindredacteur kon ze weliswaar in een andere auto meerijden, maar werd er verder niets ondernomen. Een jaar later mocht ze wel weer bij het programma aanschuiven, maar hing er “een raar sfeertje” waarin lachend werd gezegd dat ze “echt niet bang hoeft te zijn om met hem in de auto te moeten hoor, hahaha.”

Sportredactie NOS

Daaroverheen komt het verhaal in de Volkskrant over de cultuur op de sportredactie van de NOS. En dan gaat het niet er om dat Tom Egbers heeft gezoend met  Aicha Marghadi, maar om de cultuur die er achter zit. De mannencultuur, de ons-kent-ons-cultuur dat structureel leidt tot uitsluiting en onheuse bejegening. Arman Avsaroglu werd al nep-Nederlander genoemd en ook, blijkt uit het onderzoek van de Volkskrant, geeft de sportredactie van de NOS blijk van cultuur van pesterijen en seksisme. De sportredactie is een keurige afspiegeling van de blanke man met af en toe een vrouw of, zoals Aysaroglu, van buitenlandse afkomst.

Het is inmiddels duidelijk dat de column van De Vries en het verhaal in de Volkskrant grote gevolgen heeft. De hoofdredactie van NOS Sport is afgetreden. Tom Egbers zit met zijn vrouw Janke Dekker (vertrokken als voorzitter meldpunt Mores), Danny Nelissen die zich in Limburg schuilhoudt vanwege de verdenkingen en zich meldt met een verklaring als het zijn tijd is en er zullen ongetwijfeld meer (sport)journalisten zijn die zich zorgen maken of moeten gaan maken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen